Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / С мръсна скорост... ...
С мръсна скорост... И ЗАДЕН! >> Коалицията търси консенсус с всички за партийните субсидии

С мръсна скорост... И ЗАДЕН! >> Коалицията търси консенсус с всички за партийните субсидииКоалиционният съвет е съгласен, че партийните субсидии трябва да се намалят. Това трябва да стане чрез промени в Закона за политическите партии и Закона за държания бюджет. Промяната обаче трябва да се случи след широка дискусия и консенсус между всички партии.

Властта реши да се съобрази с желанието на обществото, че субсидиите за политическите партии у нас трябва да бъдат намалени.

На днешното заседание между министър-председателя Бойко Борисов и Обединените патриоти е обсъдена и темата за намаляването на ДДС.

По този въпрос не трябва да се действа припряно, заяви Валери Симеонов. Ще се търси съгласието и на партиите извън Народното събрание.

Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Още тази седмица "Обединени патриоти" инициират разговорите в законодателния орган. Ще се търси разумния баланс. Темата трябва да мине през пленарна зала до ваканцията на парламента, която започва на 1 август.

В края на юли ще има нов коалиционен съвет, на който ще се направи преглед на постигнатото от управлението. Припомняме и че Валери Симеонов само преди дни бе убеден, че ГЕРБ се преориентира към коалиция с ДПС.

Ще се съберем да видим кое как е изпълнено, кое трябва да се засили, ще отчетем успехите, може би и нещата, които трябва да наваксаме, посочи на свой ред и националистът Десислав Чуколов, който представляваше атакистите на коалиционния съвет.

Премиерът Бойко Борисов благодари на партньорите си в управлението.

Те приели поднесените извинения.

ГЕРБ продължава да стои зад позицията си за субсидия от 1 лев, която и правителството внесе в Народното събрание. Партията му ще участва в дискусията на ОП за промени в закона за политическите партии. Той е основният закон, в който са залегнали партийните субсидии.

В Закона за политическите партии ще залегне механизмът за определяне на субсидиите. В бюджета ще залегнат само общите избори, а Министерството на финансите (МФ) ще продължи да изплаща парите за партиите, стана ясно от пояснението на финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, че БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Припомняме, че след дебати в пленарна зала на 12 юни, предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа "за" и 90 против.

Самата тема стана отново актуална след като Слави Трифонов изнесе в предаването си информация, че партиите са получили не 11 лева на глас, а 13 лв. и то след като въпросът беше пренебрегнат от политическите партии въпреки гласуването на референдума от 2016 г.Това доведе до проверка на прокуратурата и решение, че Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

На практика няма политическа партия, с изключение на ДПС, която да се е осмелила да защитава докрай размера на партийната субсидия от 11 лв. на действителен глас, като всички заявяват подкрепа за намаляването й. От БСП заявиха, че имат готовност да обсъждат с разчети за субсидия от 5, 6 и 8 лв.

От ДПС последователно защитават принципа на държавно финансиране на политическите партии с аргумент срещу влизането на бизнеса в политиката чрез дарения. Миналата седмица обаче контрираха предложението на Бойко Борисов с предложение за 0 лв. субсидия и налагане на американския модел на финансиране.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://news.bg/politics/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Десислав Чуколов преди коалиционния съвет: Не може да има спонсорства на партиите

Да видим >> Симеонов: Възможно е да не постигнем общо решение за субсидиите

Слави: Българските депутати се смятат за богоизбрани, а са слуги на хората

Слави Трифонов: На 942-я ден от референдума Бойко Борисов предложи най-после субсидия от 1 лев! Е идват избори!

Слави Трифонов: Партиите са си трайкали, че вземат милиони повече - свиват пари от гласовете още от 2002 г.

 


104161