Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / С това темпо... всич...
С това темпо... всички в чужбина! >> Правителството намалява болничните, издавани от личния лекар

С това темпо... всички в чужбина! >> Правителството намалява болничните, издавани от личния лекарИнформационен сайт "ДНЕС" 

Браво, господа Управници! Всичко възможно правите да прокудите хората в чужбина… Справяте се чудесно!

Остана ли всъщност някой, който да мисли наистина за народното добро?! Дали остана някой политик, който мисли наистина как да облекчи трудното хорско ежедневие, и  животът да стане по-добър?

Изглежда такъв няма!

Е, все пак да пишем отличен на властта за едно, което умеят най-добре: да гонят народа от нашата страна!!!

 

Има възможност да се търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7 дни. Това заяви социалнитя министър Бисер Петков, цитиран от БТА днес.

Коментарът му идва часове след предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да не се заплаща на работника, което взриви социалните мрежи и настрои крайно негативно работещите, синдикатите и опозиционните политически сили.

Бившият омбудсман Мая Манолова заяви във видео-обръщение в петък, че щом държавата кара хората да си внасят здравни осигуровки, то е длъжна да поеме и плащането на болничните, вместо бизнесът да се товари с поемането на първите три дни. Тя напомни, че това е било мярка в кризисните години, но основанията за нея са отдавна отпаднали.

Министър Петков днес коментира обаче, че такава практика - да не се плаща първият ден - има в доста държави от Европейския съюз."

"Предложението породи доста разнопосочни реакции, призна Петков.

Мисля, че то ще подлежи отново на обсъждане - дали това е наистина адекватната мярка. Всички сме съгласни, че съществува проблемът със злоупотреба с права от част от хората, които ползват обезщетение за временна нетрудоспособност", каза Петков.

По думите му, "Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените".

Самият факт, че управляващи партии - ГЕРБ и патриотите - се скараха в петък кой е направил предложението, предизвикало гнева на работещите - дали патриотите или министърът на финансите Владислав Горанов - е показателен колко непопулярна е мярката и колко негативно влияе на доверието на гражданите в управляващите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: 24novini.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

Какво здравеопазване, когато цялата ни държава е болна?! Плащаш или гърмиш! Но дори и когато плащаш... пак може да умреш

Не ни лъжете, г-н вътрешен министър! Именно политиците са отговорни за далаверата ТЕЛК

Болните не ги лекуват у нас... Чакат ни да полудеем

Ще се спасяваме ли пак, а? Този път болниците!

Некомпетентност! Скандалът ТЕЛК-многогодишна гнойна рана! Натискът на майките е необходим!


 


117049