Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / С участието на БСП! ...
С участието на БСП! >> Симов: Дебатите по ИК бяха проведени по касапски начин

С участието на БСП! >> Симов: Дебатите по ИК бяха проведени по касапски начин”Най-важният въпрос за българската демокрацията е изборите да бъдат честни и гласът на всеки да бъде отчетен”. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на ”БСП за България” Александър Симов.

Той обясни, че по време на дебатите по Изборния кодекс, продължили 16 часа в пленарна зала и проведени по касапски начин, освен битката за преференциите, левицата е изтъкнала още няколко важни условия за честността на вота - машинното гласуване; в комисиите да се гласува с 2/3 мнозинство, както досега, а не с обикновено 50+1; възможността за касационна жалба до Върховния касационен съд.  "Спечелихме битката за преференциите, но има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да успокоим гражданското общество. То не случайно реагира на цирковете, които разиграват ГЕРБ и Борисов", заяви социалистът. Той подчерта, че вчера се е провел граждански протест пред НС на хора от целия  политически спектър. "Те се събраха, за да кажат, че имат изострена чувствителност към изборните правила", каза депутатът.

 

Александър Симов подчерта, че до онзи ден ГЕРБ са приемали предложението на ДПС за повишаване на прага на преференциите, с което те стават недостижими. Според него от думите на Цветанов е станало ясно, че има договорка с ДПС да работят заедно, за да приемат правилата, които те искат.  "Сега вече ГЕРБ не приемат предложението за преференциите. Този политически стил, лично аз, не го разбирам. Това е цирк", категоричен бе той.  Симов подчерта, че пред очите ни е било извършено едно посегателство над демокрацията и БСП е била единствената парламентарна сила, която му се е противопостави в пленарна зала. "По важните теми ГЕРБ и ДПС бяха тандем и това се вижда по гласуването им в зала", коментира той.

 

На въпрос, при това положение, с кой би се коалирала евентуално БСП след изборите, Симов заяви, че този въпрос не стои пред партията в момента. Той подчерта, че на заседанието на НС на БСП е взето решение- коалицията да се яви на изборите с настоящия си състав. "Пред нас има два въпроса в момента- да се представим добре на изборите и да направи така, че тези избори да са честни и да се проведат по ясни и демократични правила, затова ще търсим общ фронт с други партии и сдружения. Ние не влизаме в договорки. Ще се борим- гласът на всеки българин да бъде зачетен", заключи Александър Симов.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/novini

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Александър Симов: Коалиция БСП - АБВ няма да има! Пленумът го реши!

Нинова отговаря на Борисов: Не се връщаме в парламента, не са изпълнени всичките ни условия! (ВИДЕО)

Корнелия в главната роля >> Решено: БСП напуска парламента

Информационната зомбификация на „обективните“ медии

 


90289