Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сачева пак с разясне...
Сачева пак с разяснения относно механизма за помощ на засегнатите от затягането на мерките

Сачева пак с разяснения относно механизма за помощ на засегнатите от затягането на меркитеСоциалният министър Деница Сачева обясни спецификите и подробностите около механизма за помощ на всички засегнати от затягането на мерките в страната заради пандемията от коронавирус.

 

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун, трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от 24 лв. дневно. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 2 октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво“, обясни Сачева пред Нова телевизия.

 

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември).

 

Социалният министър съобщи, че 356 000 души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината ресорното министерство да има готовност да разшири средствата, предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

 

Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

 

„Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 


141064