Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сами да се спасяваме...
Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...Коментар на Тончо Венезирев - адвокат на Гражданско движение "ДНЕС" - гр. Пазарджик, доброволец от референдума 

Стрелям без предупреждение, ако трябва, ще ги лежа, мамицата им! Репликата е на двукратната ни олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева след нагъл обир, извършен в къщата ѝ.

Точно това изречение би казал всеки нормален български гражданин, ако  почувства застрашен своя или живота на любимите си хора.

Нашият дом отдавна не е нашата крепост. Миналият век бабите и дядовците ни не са имали и ключове за къщите и дворовете, просто защото не са им трябвали. Сега ние слагаме по две врати и ключалки. Слагаме ги, обаче знаем, че те няма да ни помогнат! Знаем, че няма да ни помогнат и органите на реда! Толкова е нисък реалният процент на разкритите кражби, че в повечето случаи те не се и обявяват.

Нахлуването на крадци в дома на доктор Иван Димитров щеше да мине в графата за поредната статистическа справка за заливащата ни битова  престъпност, ако човекът не бе застрелял обирджията в името на живота на семейството си.

В някоя нормална страна от бленуваната Еврозона доктор Димитров в момента лично щеше да обира овациите на държавата си, но в България обира само овациите на гражданите. И хоп прокуратурата се задейства. Най-после! Прибра Иван Димитров зад решетките за да му приложи пълната сила на закона!?! На същия този закон, които изкарва наглия крадец жертва - роднините на крадеца Жоро Плъха ще настояват за смъртна присъда на доктор Димитров.
Според обвинението лекарят е видял, че крадецът рови из гаража му и е изчакал 20 минути преди да го простреля. Странно. Кой ли нормален човек би седял бездеен, ако види, че апаш тараши вещите му? Или ще се обадите на полицията, или ще скочите срещу него, но няма просто така да останете спокойно да го наблюдавате...

Прокуратурата твърди, че в семейството на лекаря не си е било вкъщи по време на инцидента. Значи ли това обаче, че д-р Димитров няма право да защити себе си и имуществото си?
Въпросът обаче не се фокусира само върху лекаря и Жоро Плъха. Проблемът е по-глобален. Колко други български граждани са били в ситуацията на д-р Димитров – грабени, пребивани, унизявани без да имат възможност да се защитят, защото цялата държавна машина ще е обърне срещу тях? (Слави Трифонов: Повече Не Mо-же Tа-ка! Ще отвоюваме промяна на системата) Защо се получава така?

Защото държавата в лицето на своите институции НЕ Е в състояние да се справи с престъпността. Българските граждани ще са жертви, докато продължават да са в „нарушение на закона“ и докато са оставени сами да пазят собствеността си и живота си.

Следващият път сценарият може да е ужасен. Крадците могат да убият спящи деца. И ще дойде полицията и ще си свърши работата: Ще направи оглед и ще се проведе пиар акцията за залавянето на престъпниците.

Колко пъти трябва да се случи всичко това, за да бъде променен законът, да се даде възможност на хората да могат да пазят себе си и дома си. При положение, че отдавна е ясно, че МВР не ни пази и не се справя!?

"Само 5% от крадците са били разкрити и заловени. А колко от тях са осъдени ефективно? Ето такава полиция имаме, такава ни е и съдебната система. Какво трябва да направиш, ако видиш, че някой влиза в дома ти? Да го помолиш да излезе ли?", казва Слави при една от многобройните си срещи с граждани преди година. "Не, трябва да го гръмнеш, ако те заплашва. Имаш право. Твоят живот и животът на твоите близки са на първо място. Законът ли е по-важен от живота на твоето дете. Над всичко е моралът! А законът трябва да те пази", категоричен е Слави.

В България няма работещи държавни и общински системи. Няма справедливост.  Навсякъде шетат крадци-рецидивисти. Обирът у семейството на доктор Иван Димитров е поредният, хилядният. Те са безчет. Пребити и ограбени възрастни хора, разсипана покъщнина. Обири навсякъде и на всичко. Колко са престъпниците с получени  заслужени присъди? Или занданите са пълни и препълнени с дребни джебчийки и кокошкари-крадци. Едрите с тлъстите адвокати и хонорари са навън, на свобода. В нашата мила Родина обикновено добрият излиза лош и обратно.

През 1999 година, когато за първи път обират дома на шампионката Мария Гроздева ѝ взимат пистолета, подарен от тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев. Е, какво излиза, че нищо не се е променило в последните 20 години. Все по-нагли, изпипани и брутални кражби и престъпления и все по-малко сигурност за гражданите!

Тези дни българите излязоха на бунт в подкрепа на д-р Иванов. Всички те се поставиха на мястото на българския лекар, на човека, който е защитил себе си, собствения си дом и семейството си. А много е вероятно някои от протестиращите в действителност да са били на мястото му. „Чрез протестите хората се обединиха и изкрещяха в лицето на държавата, че имаме много сериозен проблем, който е стигнал връхната си точка. Проблемът e огромното усещане у хората за липсата на справедливост и за липсата на правова държава. След развитието на случая в Пловдив, някои ще очакват „да се свият байряците“, но се съмнявам да се случи това, защото е ясно – Повече Не Mо-же Tа-ка!“, каза Слави по повод скандалния случай. (Слави Трифонов: Повече Не Mо-же Tа-ка! Ще отвоюваме промяна на системата)

И ние ще го повторим - Повече Не Mо-же Tа-ка! Безнаказаност, бездействие и безредие! В държавата на Бойко, където приоритетът е уж общественият ред и сигурност!

И след като няма ред, справедливост, работещи институции и сигурност, то всеки да се оправя сам?! Утре някой ако ви влезе в къщата – разчитайте на себе си! На никой друг, камо ли на МВР и държавата! И защитете децата си както можете!

И се надявайте да не сте виновни пред държавата!

А докога ли така?!?

Дотогава, докато си мълчим, дотогава, докато търпим, дотогава, докато позволяваме да ни правят на маймуни!

Дотогава все ще е така!

Е, приятели, хайде! Крайно време е да се решим и да въстанем заедно срещу всичко това и обединени и единни да променим България и да изкореним злото!

 

Вижте и други материали по темата:  

Частните охранители в общини и села - с право да задържат с белезници

Властта прави опит да се вкорени чрез репресивен апарат от тимуровски команди

Слави: Животът на близките ни е над закона

Слави Трифонов: Повече Не Mо-же Tа-ка! Ще отвоюваме промяна на системата

Жертва на държавата!

Да си вземем държавата! Днес!

Време е за рестарт, господин премиер

Задържаха лекар за убийството на Жоро Плъха в Пловдив

Да поговорим за деянието на д-р Димитров

В България справедливост НЯМА!

 


54889