Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Само ГЕРБ останаха д...
Само ГЕРБ останаха доволни от новия бюджет на София

Само ГЕРБ останаха доволни от новия бюджет на СофияДокато управляващите гласуваха бюджета на София, жители на район "Панчарево" протестираха пред сградата на общината.

Въпреки масовото недоволство и критиките от почти всички райони на София Столичният общински съвет прие бюджета на града без особени изменения на първоначално предложения вариант. След близо 6–часов дебат приходната, разходната част и капиталовата програма на Столичната община бяха утвърдени с гласовете на коалицията ГЕРБ-СДС и на групата на ВМРО и „Атака“. Против гласуваха групите на БСП и „Демократична България“ и независимият съветник Борис Бонев.

През 2020 г. администрацията на града планира да изхарчи 1,729 млн. лв. при първоначално заложени 1,722 млн. При представянето на отделните пера кметът Йорданка Фандъкова за пореден път повтори, че основните цели са изграждане на инфраструктурата в кварталите и подобряване на качеството на въздуха в града. „С бюджета гарантираме работата по два стратегически приоритети: повече средства за инвестиции в кварталите: улици, тротоари, по-добър градски транспорт, училища, детски градини. Залагаме 12 млн. лв. повече за ремонт на квартални улици. Също и подобряване на качеството на въздуха и озеленяване – 80% от бюджета и 95% от инвестиционната програма са насочени затова“, заяви Фандъкова. Като пример тя даде, че София продължава да строи метрото, да обновява превозните средства от градския транспорт, да засажда дървета и т.н.

В същото време представителите на ГЕРБ не можаха да дадат конкретен отговор защо по данни на Центъра за градска мобилност пътниците в градския транспорт намаляват въпреки инвестициите в материалната база. Борис Бонев съобщи, че според последния засега анализ на ЦГМ за 2014 г. жителите на София, които се возят с обществения превоз, намаляват за сметка на ръста на личните автомобили. „В София всеки ден се регистрират по около 500 автомобила. Хората в града продължават да не припознават градския транспорт като алтернатива на личните автомобили", коментира Бонев. 

„Всякакви спекулативни числа, че броят на пътниците в градския транспорт намалява, са извадени от контекста. Не трябва да отричаме огромните инвестиции в градския транспорт, защото хората ги виждат – и метрото, и новите автобуси“, отговори Фандъкова.

По отношение на мерките за подобряване на въздуха не стана ясно защо мнозинството в общинския съвет отлага и не разглежда искането за промени в т.нар. Механизъм за ранно предупреждение за периоди с опасна концентрация на фини прахови частици. Вече внесен доклад предлага т.нар. „зелен билет“ от 1 лв. за цялата градска мрежа да се приема след ден с двукратно превишение на нормите на ФПЧ10, а не с четирикратно, както е сега. Мярката „зелен билет“ се приема като една от най-мотивиращите в дни със смог гражданите да не ползват личните си автомобили. Засега обаче от „Московска“ 33 са обявявали такъв билет само 3 пъти за няколко години. За последно това се случи на 20 декември м.г., когато по данни на общината ползвателите на публичния транспорт се увеличиха с около една трета.

Дебатът за бюджета се проведе на фона на протест пред сградата на Столичната община на жители на район „Панчарево“. Хора от Панчарево, село Лозен, Драгалевци и Герман поискаха повече справедливост при разпределение на средствата, повече пари за техните селища и по-голяма децентрализация и финансова независимост за районните кметове.

 

КОНКРЕТИКА

Планираните собствени приходи на София за тази година са в размер на 789 млн. лв., което е с 64,4 млн. лв. повече от миналата година. 41 млн. лв. повече ще дойде по линия на събраните данъци, а 23,7 млн. лв. повече ще е от управление на общинската собственост и такси, поясни кметът Йорданка Фандъкова. Капиталовата програма на София е 479 млн. лв., от които над 60 на сто са средства по европейски програми. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София

Ей богу, много лъжете! А защо, всичко ни е наред

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Господа и дами управници, майната ви!

А за берекета на Борисов... пак ние ще платим

2019 – България между скандали и дипломатически гафове

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Смях през сълзи с Бойко Борисов

„Аз се подстригвам сам и мога да се подстрижа и пред вас“


121297