Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Само трима кандидат-...
Само трима кандидат-депутати от Добрич подписаха споразумението на

Само трима кандидат-депутати от Добрич подписаха споразумението на "ДНЕС"Три политически формации се отзоваха на поканата на „ДНЕС” - Добрич да подпишат Споразумение за политическа почтеност и толерантност. Традиционният за Движението преди избори документ бе подписан от Красимир Станков - водач на листата на НДСВ за 8-ми МИР - Добрич, Пенчо Пенчев - кандидатът на "Общество за нова България" в областта и Йордан Йорданов - втори в листата на Реформаторския блок. Те се ангажираха да водят предизборната кампания почтено, толерантно и открито; да уважават правата на българските гражданите, независимо от техния пол, религия и етническа принадлежност; да отхвърлят всички действия, насочени към уронването на доброто име и авторитета на опонентите; да осъждат всички действия, свързани с разпространението на недоказани твърдения и компромати, независимо от техния адресат; да предложат на българските граждани качествен политически дебат; да не използват служебното си положение и да не злоупотребяват с власт срещу политическите си опоненти; да водят кампанията с прозрачно финансиране, регламентирано от действащото законодателство; да участват в предизборната кампания, като поемат ясни ангажименти, боравят с реални факти и дават изпълними обещания; да не участват в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите; да приемат исканиятa на гражданското общество за по-голяма прозрачност на изборния процес и да работят за активиране на избирателната активност. 

Пред присъстващите на подписването Красимир Станков от гражданската квота на НДСВ заяви, че смята споразумението за задължително за всички политически сили, които следва да се съобразят с него. "Важно е изборите да минат в дух на спокойствие, почтеност и уважение към противници", каза той. 

Споразумението за почтена и толерантна предизборна кампания остава отворено и може да бъде подписано в дните до вота на 5 октомври. Част от водачите не са имали възможност да присъстват на подписването в обявения час, но са изявили желание да се включат при първа възможност като Синтия Недялкова - първа в листата на ПП Зелените, обясни областният координатор на Гражданско движение "ДНЕС" за Добрич Даниел Алексиев.

 


1022