Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Самоубийство >> Проф. Антоанета Христова разкрива защо Елена Йончева и менторката й Нинова сринаха БСП на евровота (ОБНОВЕНА)

Самоубийство >> Проф. Антоанета Христова разкрива защо Елена Йончева и менторката й Нинова сринаха БСП на евровота (ОБНОВЕНА)Политическият психолог проф. Антоанета Христова разкрива коя е новата червена звезда в лицето на незнайния доскоро Петър Витанов, който оглави делегацията на социалистите в Европарламента под натиска на фаворитката на Нинова Деница Златева, защо лидерката в оставка и нейната избраничка Елена Йончева сринаха БСП на евровота и кой и какви ангажименти стоят зад двете жени, взривили столетницата.

Когато си имал такава илюзия, че можеш да преобърнеш една стара партия с хастара нагоре и само с млади и различни хора да направиш революционна промяна за кратки срокове в партията и политическото общество, означава, че не си наясно с процесите как се формира една иституция и се изгражда лидерство. Всичко това показва, че тръгвайки ти си "напомпан" с революционен заряд, тук няма толерантност, желание за налагане, с такъв вид енергия, която да повлече промяната според теб, която граничи с агресия. Думата агресия не е случайна, когато описваме БСП преди европейските избори. Тяхната кампания беше тежко агресивна. Защото когато казваш една теза и никога не допускаш контратеза", заяви пред ПИК TV политическия психолог проф. Антоанета Христова. 

По думите на проф. Христова, ако Корнелия Нинова мисли за БСП, то тя трябва да се откаже от лидерския пост. Според нея, Нинова би била много полезна на ГЕРБ, ако продължава с агресивното си говорене.

За назначението на Петър Витанов, проф. Христова заяви, че БСП страда тежко заради назначенията си. "Той не е бил на високо ниво, за да взема важни решения. Той е бил на обучение в Института за политика, в първите три курса, заедно с БСП и ГЕРБ. Исках да започнем от младите хора и да развиваме този вид, че са опоненти, да правят дебати, но да не отвратят избирателите. Петър Витанов беше в първия курс, той много се разви, но следва въпроса как избираш хората. Той е подготвен да тича по пътечката, а не да води хората", категорична бе Христова.

Бъдещият лидер според Христова трябва да е лице, което да не принадлежи нито на едните, нито на другите. На въпрос с каква подготовка е дошъл Петър Витанов в нейния курс, Христова заяви, че проблема е в подбора на хората и пускането им за тичане по пътеката. Тя даде за пример партиите в Англия, които имат отдели за подбор на кадри и постоянно подлежат на оценка. "В нашите партийни среди тази практика не е позната, там се кадрува. В момента в който произведеш свои хора, ти ставаш несменяем. Това беше и част от проблема на Цветан Цветанов и хората започнаха да си задават въпроса, защо тези, а не ние", заяви Христова. 

Христова коментира е грешните тези от страна на БСП за загубата им на изборите. "Избирателите бяха отвратени от предизборната кампания, която беше създадена от опозиционните политически сили, а не от управляващите. Имам какво да кажа и на ГЕРБ, това че правят опит за развитие е похвално. В момента ГЕРБ взимат остър завой и няма да им е лесно", допълни още политическият психолог.

По думите й в ГЕРБ има много добри и качествени кадри и е важно да ги намерят. "Ако направят съответния и правилен механизъм ще имат успех. Много е важно да видят добри практики. Не случайно насочвам към английските консерватори, нищо лошо няма да се вземат добри политически практики и да го пренесат тук".

Според нея Нинова трябва да подаде оставка, без да се кандидатира, за да може да спи спокойно. Разликата с ГЕРБ е огромна, защото оставките при Борисов водят до по-голям успех. Христова критикува част от министрите, зам.-министритие, а по-надолу положението било още по-страшно, защото нямали никакъв характер и не правели нищо. "Цяла сутрин говорим за проблемите с водата с едно село. Ако трябва да кажа коя е темата за местните избори - това е водата. Има хора, които ежедневно имат този проблем. И този там, който не си е свършил работата веднага трябва да бъде отзован".

Христова прогнозира, че на Цветан Цветанов ще му бъде много трудно да преодолее обидата, защото смята, че е неправомерно отстранен. "Той си знаеше как да прави предизборна кампания. Когато Борисов каза "писна ми да слушам Веско Маринов", това не беше конкретно към Веселин Маринов, а заради еднотипността на кампаниите. Всеки избор има нужда от различна кампания. На ГЕРБ стартира кампания с лош слоган, объркан щаб, а е нужна тежка експертиза. Именно затова Борисов я пое и успя. Очевидно при Цветанов има само един модел. Обаче се намираме в друго време и друго място". 

За проблемите в Обединените патриоти и дали управлението ще успее да удържи до края на мандата, Христова заяви, че Патриотите нямат интерес да падне правителството и системата ще продължи по този начин. "Истината ще излезе наяве при следващите избори".

На въпрос дали малката коалиция ще оцелее, Христова бе категорична, че я бъде единствено, докато са в управлението. "Единственият шанс на тази сложна коалиция е да си работят по структурите и да играят коректен партньор, докато имат сили. Както видяхме българското общество не желае предсробни избори".

Дали са възможни все пак предсрочни избори след местния вот, Христова запита - кой ще дойде. "Този 1 лев субсидия е отговор на популизма. Когато си до безумност популист ти казват - ето ти. Борисов наказателно извършва това, за да им покаже до къде води популизма. Това е един вид родителско наказание. Не съм против подобен тип наказания. Тук ГЕРБ няма никаква вина, че има пари в банката. Винаги човек когато залага за промяна и предсрочност допуска хипотезата, че някой чука на вратата. В данения момент няма такова нещо", категорична бе Христова.

Единствената заплаха можела да дойде от страна на Патриотите, но дори и те осъзнавали последствията.  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://pik.bg/

 


102570