Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ, Франция и Велик...
САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по СирияСАЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в град Дума, където според някои твърдения е било използвано химическо оръжие.

Ударът е бил нанесен в ранните часове (между 4-5 часа ). Целите са били три – край градовете Хомс и Дума, където, според изнесените данни има бази за производство на химическо оръжие, съобщават международните агенции.

Атаката бе обявена от американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Тръмп каза, че САЩ са готови за продължителна мисия в Сирия. Час по-късно американският министър по отбраната ген. Джеймс Матис го опроверга, като каза, че това е една единствена атака, която продължила около 1 час, съобщи Нова телевизия.

„Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати”, заяви Тръмп.

Той коментира и президента на Сирия Башар Асад.

„Това не са действия на човек, това са престъпления на чудовище”, заяви още Тръмп.

Припомняме, че Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума и предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

По информацията от ген. Джеймс Матис към Сирия този път са изстреляни 2 пъти повече ракети отколкото към предишната атака, която беше точно преди 1 година.

Няма точна информация колко ракети са били прихванати. Според някои от руските агенции, позоваващи се на различни източници, свалени са около 10 ракети. Вероятно информацията ще бъце уточнена по-късно през деня.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че още от днес Франция, Великобритания и САЩ започват активна кампания в Съвета за сигурност на ООН за намиране на мирен и дипломатически изход от кризата.

„Наредих на въоръжените сили на Франция да се включат в операцията на международната коалиция със САЩ и Великобритания в Сирия. Тя е насочена срещу химическия арсенал на сирийския режим. Нашият отговор на атаката в Дума е ограничаване на сирийския режим да произвежда и използва химическо оръжие”, заяви Макрон. 

Тереза Мей заяви, че целта на атаката е била да се попречи режимът на Сирия да използва химическо оръжие.  

"Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей.

Руското посолство в Съединените щати излезе с позиция по американските удари в Сирия на страницата си във Facebook.

„Най-големите ни опасения се сбъднаха. Предупрежденията ни не бяха чути", заяви посланик Анатолий Антонов. И добавя: „Изпълнява се предварително подготвен сценарий. За пореден път сме заплашвани. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност е на Вашингтон, Лондон и Париж. Да се обижда руският президент е неприемливо и недопустимо”, пише още в позицията на руското посолство във Вашингтон. „Съединените щати - притежателите на най-големия арсенал от химически оръжия, нямат моралното право да обвиняват други страни", се казва в изявлението на руския посланик.

Дамаск не потвърждава информацията за пораженията на деветте цели на територията на страната в резултат на ударите от въздуха, в резултат на ударите от въздуха, съобщава от своя страна агенция SANA, позовавайки се на сирийски източници и цитирана от ТАСС.

Министерство на отбраната на Русия съобщава, че нито една от ракетите изстреляни срещу Сирия, не е била насочена и попаднала в зоните, където са разположени руски военни.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова да не се допуска изостряне на ситуацията в Сирия след едностранната силова атака предприета от Великобритания, САЩ и Франция срещу близкоизточните страни. В писменото изявление Гутереш не прави оценка на действията на западните страни, но отбелязва, че всички държави са длъжни да уважават устава на ООН и международното право.

Засега анализаторите не прогнозират развитие на конфликта, тъй като няма засегнати преки цели на руската или иранската страна.

 

Шест ключови въпроса за войната в Сирия

Оказа се, че Сирийската война е бавно еволюираща катастрофа, която обхвана почти цялото земно кълбо. По-надолу Аманда Ериксон, автор в ...

Прочети повече

 

Лавров: Западната намеса в Сирия рискува началото на нова вълна мигранти към Европа

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че западната намеса в Сирия може да доведе до нова вълна мигранти към Европа, предадо...

Прочети повече

 

България не е питана за участие в удар по Сирия

Въпрос за участие на България в удар по Сирия не е отправян. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни, че ...

Прочети повече 

 

РЕДАКТОР: МАРИЯ ИВАНОВА

 

Източник: https://www.actualno.com/