Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ: Обвиненията на ...
САЩ: Обвиненията на Русия за влияние над македонския парламент са неразумни

САЩ: Обвиненията на Русия за влияние над македонския парламент са неразумниДържавният департамент на САЩ определи като "неразумни и неверни" обвиненията на Москва, че "Вашингтон е ръководил процеса на гласуване в македонския парламент по въпроса за смяна на името на страната" миналата седмица, предаде Танюг.

"Обвиненията, че представители на американското посолство са били замесени в процеса на гласуване в парламента са неразумни и неверни. Приветстваме решението на македонския парламент да започне процес на изменения в конституцията, необходими за изпълнение на Преспанското споразумение с Гърция. САЩ вярват, че това споразумение е историческа възможност за стабилност, сигурност и просперитет в региона", заяви говорител на Държавния департамент във Вашингтон, отговаряйки на въпрос на гръцки медии, предава БТА.

Вчера и македонското външно министерство отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденията на руското външно министерство за намеса на САЩ в процеса на гласуване в македонския парламент.

След четиридневни дебати в петък парламентът гласува с мнозинство от две трети предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение. Споразумението, което бе подписано с Гърция на 17 юни, предвижда Република Македония да се преименува на Република Северна Македония. С това споразумение се решава дългогодишният спор за името и се открива пътят за интеграция на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


79620