Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ: Ще забраним про...
САЩ: Ще забраним продажбата на ароматизирани електронни цигари!

САЩ: Ще забраним продажбата на ароматизирани електронни цигари!Министерството на здравеопазването и Агенцията по храни и лекарства в Щатите подготвят нови изисквания към електронните цигари, сред които е и потенциална забрана върху различните аромати за подобни продукти, пише Tech Crunch.

По същество забраната би означавала, че всички ароматизирани електронни цигари ще трябва първо да минат проверка през Агенцията и след това да се продават (евентуално). Регулациите могат напълно да спрат продажбата на ароматизираните течности за електронни цигари, докато не минат тестовете, които Агенцията прави, за да даде одобрението си за продажба.

Още през 2016 г. компаниите, които продават електронни цигари бяха задължени да подават молби за одобрение какви продукти ще продават за период от 2 години напред. Компаниите, които не са получили такова, вече ще се считат за незаконни, сочи изявлението от Министерството. До няколко седмици новите регулации ще влязат в сила.

"Администрацията на Тръмп ясно показва, че смятаме да изчистим пазара от ароматизирани електронни цигари, за да обърнем тревожната тенденция за младежите, които ги използват, която засяга деца, семейства, училища и общности", заявява американският секретар по здравеопазването и човешките ресурси Алекс Азар. "Няма да стоим безучастно, докато тези продукти се превръщат в предпоставка за преминаването към нормални цигари или никотинова зависимост при младото поколение."

През последната година индустрията за електронни цигари посреща критика след критика във връзка с ефекта върху здравето от т.нар "vaping" - пушенето на електронни цигари, и начина,  по който продават продуктите си на непълнолетни.

Национално проучване за тютюнопушенето сред младите хора, проведено от здравното министерство в САЩ, показва все по-голям процент на употреба на електронни цигари, особено такива с различни аромати. Повече от 25% от учениците в гимназии (около 5 милиона) са използвали електронни цигари през 2019 г., а по-голямата част от тях посочват аромати на плодове и мента като изборите им за течност.

По-рано този месец Центровете за контрол по заболяванията предупредиха, че въпросният "вейпинг" (вдишване на дим) може да е смъртоносен, защото са регистрирали смъртни случаи от белодробни заболявания сред хора, използващи електронни цигари, макар че не е установена стабилна връзка между състоянието на белите дробове и вдишването на дим. Те отчитат, че към 6 септември са докладвани над 450 потенциални случаи на болести, свързани с използването на е-цигари в повече от половината щати.

Здравната агенция работи по нова политика, която ще бъде обявена през следващите седмици. "След като бъде финализирана, тази политика за съответствие ще служи като мощен инструмент, който Агенцията да може да използва срещу тревожната тенденция на употреба на е-цигари сред младежите. Трябва да действаме бързо срещу ароматизираните продукти за е-цигари, тъй като те са особено привлекателни за деца," казва действащият комисар на здравната агенция Норман Шарплес. "По-рано тази седмица Агенцията изпрати предупредително писмо до водещата компания за електронни цигари - Juul Labs. С пазарен дял в САЩ от 70% тя е най-голямата частна компания, произвеждаща вейпинг продукти."

Мобилизацията на правителството започна само един ден, след като бившият кмет на Ню Йорк, филантроп и милиардер - Майкъл Блумбърг, обяви, че ще вложи $160 млн. за борба с вейпинга при млади хора. Част от изявлението му беше свързано с това, че заради липса на отговорност от страна на правителството, някой трябва да поеме инициативата за защита на децата.

Междувременно, докато се чакат национални мерки, този месец Мичиган стана първият щат, който забрани ароматизираните електронни цигари, а Сан Франциско стана първият град, който забрани продажбата на всички видове електронни цигари.

Президентът Тръмп също адресира лично този проблем като част от общото изявление пред медиите:

 

 

 

 

Източник:https://www.dnes.bg


112325