Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ се борят с недос...
САЩ се борят с недостиг на месо

САЩ се борят с недостиг на месоАмериканските магазини и ресторанти за бързо хранене се борят с недостига на месо заради пандемията. Някои дори са елиминирали типичните бургери от менюто, пише чешкият сайт lidovky.cz.

От друга страна, стотици хиляди местни селски стопанства са изправени пред криза, защото няма кой да обработи месото им. Причина са затворените месокомбинати, в които се е появила болестта COVID-19.

Фермер в американския щат Минесота запечата всички отвори в плевнята, след което обезвъздуши въглеродния диоксид в пространство, пълно с прасета. Друг фермер на свине за клане ги отрови в херметически камион, а всички останали застреля в главата. По този трагичен начин пандемията засегна животновъдните ферми в Средния Запад на САЩ, пише изданието.

За големите фермери, които обикновено изпращат живите животни в кланица, сега остава неизбежното задължение да ги отърве от живота, защото няма кой да го направи. От средата на април големи месопреработвателни и опаковъчни предприятия в Щатите се затварят заради заразени с COVID-19 работници. За фермерите животните се превръщат във финансова тежест. Само в Минесота от миналия месец във фермите са убити около 90 000 свине. В съседна Айова, най-големият американски производител на свинско месо, властите изчислиха, че през следващите 6 седмици излишъкът ще достигне около 600 000 говеда за клане.

Прасетата и говедата не са единствените жертви коронавирусната криза. В Делауеър и Мериленд, например, птицевъдите само за последния месец са убили близо два милиона птици. Птицеферма в Минесота пък отрови 61 000.

При нормални обстоятелства американските селски стопани се грижат за прасетата около 6 месеца, докато индивидите достигнат около 130 килограма. Такава тежест представлява приблизителната граница за търговско клане. С по-нататъшното угояване свинете стават непродаваеми.

Освен значителни икономически загуби, изхабяването на живота на селскостопанските животни води предимно до психологическа вреда за тези, които участват в цялата индустрия. "Икономическите щети ще бъдат големи, но емоционалните ефекти ще имат много по-дълги последствия", казва земеделският анализатор Стив Майер. „Това е абсолютно против нашата природа, естествено е да им дадем най-добрия възможен живот“, обяснява той. Говори се, че този горчив опит може дори да промени основите на типичното земеделие в американската провинция.

"Земеделските производители дори не могат да завършат изречение, когато трябва да говорят какво трябва да правят", споделя Грег Бурбум, наследил от родителите си свинеферма в Минесота. Над хиляда прасета са останали във фермата на Грег. Той обаче е решил да изчака с радикалната стъпка и се опитва да намери изход за животните, макар повторното отваряне на кланиците да не се вижда все още.

Пример е и Шейн Одегаард от ферма в Южна Дакота, който разбра за трудната ситуация веднага след затварянето на кланицата и веднага започна работа с диетолог. Прасетата му са получили нова диета, която не съдържа ненужни протеини и мазнини. Засега поддържа теглото на животните нормално.

Въпреки че Одегаард вече има излишък, иска да спечели време с този план, докато кланиците отново се отворят. „Въпросът е колко дълго можем да го запазим, без да прибягваме до евтаназия“, каза Одегаард. Други фермери също отопляват хамбарите си и хранят животните с нискокалорична храна, за да избегнат убийствата.

И докато тонове месо се губят, магазините и ресторантите в САЩ започват да се борят с него. Например най-голямата американска верига супермаркети Kroger беше принудена да определи ограничения за закупуването на смляно говеждо и свинско месо поради трудности с доставките. И не е сама. В магазините на Costco клиентите могат да закупят само три парчета от всяко пакетирано месо. Някои американски ресторанти за бързи храни дори са спрели да предлагат бургери. Например популярната "Венди" изключи това национално ястие от менюто на повече от сто клона.

Белият дом вече започна да се занимава с проблема. По искане на сенаторите на най-засегнатите щати миналия месец Министерството на земеделието на САЩ получи повече правомощия в опит да възстанови работата на месопреработвателните и опаковъчните предприятия. Правителството също обяви планове да инвестира 100 милиона долара в излишък от месо на месец. Излишъците обаче едва ли ще бъдат предотвратени, дори ако някои фабрики се отворят в близко бъдеще,пише lidovky.cz.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


126297