Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сбогом, Бойко! Сбого...
Сбогом, Бойко! Сбогом, ГЕРБ! Време е да си вървите! (ОБНОВЕНА)

Сбогом, Бойко! Сбогом, ГЕРБ! Време е да си вървите! (ОБНОВЕНА)Позиция на Благородка Матинчева, студент 3-ти курс, история-СУ "Климент Охридски" ,доброволец от референдума за промяна в България 

Разпад, отчаяние, пиар и плашене на своите. Това видяхме на предизборната конференция на ГЕРБ този уикенд, превърнала се в основна тема на разговор в политическите кръгове и повдигнала куп въпроси. Неделната вечеринка за пореден път доказа, че партията на Борисов след близо 10 г. на върха потъва като воденичен камък в блатото на българската псевдо демокрация. Защо ли?

 

Събирането в НДК бе поредната показна изява на Борисов, за която партията-майка плаща с държавната субсидия (сиреч с наши пари). А ГЕРБ като най-голяма политическа сила получава цели... 14 513 00 лева. (Само да припомним, че вече 2 години партиите упорито отказват да приемат волята на народа от референдума субсидията да стане 1 лев, а не 11, както е в момента)

 

В неделя Бойко съвсем чистосърдечно и за пръв път призна и кой е истинският и основен съюзник на партията - ДПС. Доскоро, за да се запази коалицията с патриотите това беше просто един "грозно-позорен слух", но явно днес премиерът е отчаян и в безизходицата си вади всички козове. Само да припомним, че това не е първият случай, когато ГЕРБ разчита на партията на Доган. Така беше и в предния и по-предния мандат. През юли 2017 г. парламентът прие законопроекта на Делян Пеевски за медиите, именно с подкрепата на турската  партия. Същото се случи и през октомври, когато ГЕРБ и ДПС се сдушиха и гласуваха "За" новия антикорупционен закон. Почти същото се случва и когато президентът Радев наложи поредното си вето. По ред други възлови въпроси партията на Доган подкрепя неизменно вече 10 г. и трите правителства на Бойко Борисов. И явно има защо... Така ДПС отдавна затвърди мнението в обществото, че не друг, а именно етническата партия е истинският партньор на ГЕРБ и Борисов, и това не са нито патриотите, нито пък псевдореформаторите от предния му мандат.

 

С цялата помпозност на мероприятието Борисов целеше да се покаже и сила и сигурност, която да компенсира сриващия се рейтинг на ГЕРБ. Данните сочат, че разликата между управляващата партия и опозицията е едва между 1 и 2% (в зависимост от това коя социологическа агенция прави изследването).

 

Признанието на Борисов, че ГЕРБ са направили грешки, и че са износени е само една поредна  крачка към разкаянието и желанието за предизвикването на нови парламентарни избори за 3-ти  път. Историята показва, че вече два пъти той сам предизвиква ситуации и хвърля оставки в момент, в който партията му се сгромолясва надолу (при първия мандат с изказването, че не може да преживее кръв под прозорците си, а при втория след загубата на Цецка Цачева на президентските избори). Премиерът иска да опита да  изиграе тази карта още веднъж и така да се въздигне отново от пепелта за нов политически живот. Той сам "признава" едва сега за проблемите в ГЕРБ и се надява, че избирателите ще повярват в уж привидното му и дълбоко лицемерно желание да се промени. Аргументите му за този трети опит да се самоспаси трябва да са изключително сериозни и убедителни, защото в противен случай едва ли този път играта му ще хване дикиш.

 

Всъщност предсрочните избори са добър и единствен вече ход за Борисов, още повече ако са бързи, тъй като само по този начин той ще може да спаси и малкото останало  доверие, което хората имат в него, както и да се опита да  направи сделка за собствената си съдба и бъдеще. Остави ли изборите за есента, то рейтингът на ГЕРБ ще продължи да мижавее, ще удари дъното и едва ли партията ще успее да прескочи и  10%. В най-добрия случай тогава премиерът може да се надява партията му да остане трета или дори четвърта политическа сила.

 

Изходът на Бойко Борисов - избори през май. Това е отчаян, но единствен ход, а при провал вождът лесно може да обвини партията, Цветанов и по-малките герберчета в центъра и по места за провала, а той за пореден път да излезе сух от водата, с надежда да се кандидатира този път не за премиер, а за президент...

 

По всичко личи, че Борисов вижда, оценява и премисля ситуацията. Умората, изхабяването и изнервянето си казват думата. Управлението тежи. Страната въпреки прокламираните от ГЕРБ успехи е в дълбока и трайна, демографска, социално-икономическа и политическа криза. България иска промяна, смяна на системата.

 

Самодоволното, самонадеяно и нагло управление, корупцията, липсата на реформи, справедливост и най-вече повсеместните деребейства и брутален контрол на ГЕРБ отвращават все повече българи...

ГЕРБ се превръща в мръсна дума. И за съжаление за добро или зло Борисов вече не е в състояние да спре  деградацията и общия упадък... И затова е въпрос на време мръсотията и него да помете...

След 18 г. във властта (от 2001 г. като гл. секретар на МВР, след това кмет на София и после 3 мандата премиер) ПОДХ.Л. Борисов вижда своя залез и крушение. Не се сбъдват и пророческите му думи, че ГЕРБ ще управлява 30 години... Всичко приключва.

 

Има и нещо хубаво и добро - този  път плановете на Борисов съвпадат с желанието на българския народ за предсрочни избори. За промяна. Притиснати, отчаяни и потънали в мизерия, българите копнеят да се отърват и от ГЕРБ, и от Бойко. От всички. И с пролетта да дойде и новото... 

 

А какво по-хубаво време от май...

              Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат от изображението за оставка бойко    Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат от изображението за оставка бойко

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов плаши... и благодари: "Не дай боже да се случи друго управление извън нашето с патриотите, благодаря на ДПС за подкрепата..."

STOP! Задава се невиждана фалшификация! >> Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Ще планират изборните манипулации! >> ГЕРБ се събира на първа предизборна среща в София

Нищо ново! Силно сближени позиции между ГЕРБ и БСП за евроизборите

Борисов призна пред ГЕРБ: Подкрепата ни намалява! Износваме се...

Уж действия... на Уж премиер! (ОБНОВЕН)

Как да си подбираме евродепутатите?

Изправете се и те ще паднат!
87407