Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / СБЖ: Властта се опит...
СБЖ: Властта се опитва да подчини медиите

СБЖ: Властта се опитва да подчини медиитеДнес честваме 175 години българска журналистика. Тържествата започнаха в аулата на Софийския университет. Съюзът на българските журналисти отбелязва и 125 години организирано журналистическо движение в България. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

От СБЖ посочиха критичното 111-то място, на което се намира България по свобода на словото. За сравнение Румъния е на 45-то място. Според СБЖ никоя епоха не е благосклонна към острите пера. Критиките на Cъюза към днешната ситуация стигнаха до определения като "поръчков пи ар" и "организирана пропаганда". Беше акцентирано, че слабата журналистика е не само пагубна за пишещите, но и за цялото общество, защото е добра почва за фалшиви новини. 

"Естествено нас ни боли най-много за състоянието на българските медии. За това как властта се опитва да ги подчини, за това как успяват да оказват натиск чрез своите близки хора, за съжаление понякога това са и издатели, които влияят върху журналистите, поради което нашите журналисти преживяват, защото не могат да напишат истината, не могат да съобщят това, което искат. Особено тежко е положението с разследващата журналистика. Знаете колко много нещата би трябвало да се променят, за да можем да кажем, че имаме сериозна разследваща журналистика в България най-вече за да можем да минем в друга класация", заяви Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 


100213