Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Сделка по Брекзит на...
Сделка по Брекзит най-вероятно през ноември или декември

Сделка по Брекзит най-вероятно през ноември или декемвриИрландският премиер Лео Варадкар разсея очакванията за сключване на споразумение по Брекзит на срещата на високо равнище на ЕС тази седмица, като заяви, че постигане на споразумение е по-вероятно през ноември или декември. 

"Знам, че някои хора са оптимисти за споразумението относно протокола за оттегляне тази седмица, но трябва да кажа, че това е малко вероятно. Смятам, че през ноември или декември вероятно има най-голямата възможност за сделка, но това е динамична ситуация“, каза той пред репортери, цитиран от БГНЕС. 

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз от късно снощи (14 октомври) не доведоха до окончателно споразумение за режима по границата между Северна Ирландия и Ирландия.

В резултат от безплодните усилия и двете страни са изправени пред реалната възможност да започнат срещата на върха за развода между Великобритания и ЕС без да имат вариант на споразумение. Вариантът "твърд Brexit" изобщо не е за изключване, а това би било в ущърб и на двете страни. Надежда за споразумение за Brexit има - на ниво "преговарящи" е постигнато известно съгласие Има споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз. С тази новина гръмна американското издание Politico, но с изрично... Прочети повече "Днес разговаряхме с Доминик Рааб (бел. ред. - британският министър по въпросите на Brexit) и британския преговарящ екип. Независимо от положените усилия, редица ключови въпроси, включително границата между Северна Ирландия и Ейре, все още стоят отворени", написа Барние в Twitter. Той допълни, че ще уведоми за развитието на преговорите Европейския парламент и лидерите от ЕС, които ще се съберат в Брюксел в сряда (17 октомври) за предстоящата среща на върха. 

 

РЕДАКТОР: РАЙКО ПАВЛОВ

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 

 


78786