Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сега, който иска да ...
Сега, който иска да съди дъжда! Той е виновен за всичко! (ОБНОВЕНО)

Сега, който иска да съди дъжда! Той е виновен за всичко! (ОБНОВЕНО)Позиция на доц. Миленка Тодорова–Миленкова, университетски преподавател, гр. Варна - доброволка от референдум 2016 г.

 

Държавата да потърси отговорност от самата себе си – Мисия невъзможна. Гарантирано! Тук, в България трагедиите са като сериал. С предизвестен край. Важно е да имаме изкупни жертви. И обикновено това са някакви случайни хора на средно или ниско ниво. След години разтъкаване докато всички забравят трагедията от кумува срама се намират и т.нар. виновни... Те са я времето и неговите четири годишни времена, я релсите, я мантинелите..., в много краен случай чистачката, охраната, пастира бай Данчо, някой бездомник, международното положение, ретроградните Марс и Меркурий... Но властта, държавата никога не трябва да са виновни! Те никога нямат вина! За нищо. Най-много по някоя и друга оставка, вкл. и министерска глава да падне..., колкото за да се скатаят и да не ходят там, където им е мястото - затвора.

Държавата, която е на ръчно управление от едни човек винаги разполага с параван зад който да се скрие. Да притихне, докато отмине Деня на национален траур. Близките на семействата да разкажат по медиите за нещастието си. Те да го експлоатират безпардонно и докрай. Експертите да изложат пет-шест теории. Сформира се някой орган. ... Години да минат. Всичко по-лесно да се покрие и замете. И Борисовото управление да си продължи....

На българския съд му трябваха 4 години и 2 месеца, за да установи, че само дъждът е виновен за трагедията в Аспарухово! Спомняте ли си? На 19 юни 2014 г загинаха 13 души. 

Жалки сме. Ние, обикновените българи. Тези, които търпим, мълчим и ставаме жертви на безхаберието, некадърността и корумпираността на институциите. Страшно жалка е Властта. Грозно жалка.Тези, които са имитация на премиер, министри, Народно събрание, опозиция. Всичките. От така нареченото управление на държавата. Жалка е и безпомощната опозиция, която само хленчи и иска оставки ... Забравяйки, че и тя е от години във властта и блажи ли блажи... заедно с нея.

Хората мрат като мухи. Гинат по пътищата, при наводнения, във влакове, в автобуси. Децата ни се давят из чужбина. Но, ТЯ, Властта никога не е отговорна. Управникът ни няма случай, в който е признал и поел лична отговорност и вина. Май, няма и да има. ТЕ, които взимат важните решения, регулират ежедневието ни, кадруват, получават големите заплати, усвояват европарите, ТЕ са само лицемерно съпричастни към болката. А ние... погребваме.

Във Варна погребаха 13 души. Заради поройния дъжд. НЕ заради кмета, близък човек на Бойко Борисов. НЕ заради обраслите дерета над Аспарухово. НЕ заради незаконните постройки. НЕ заради ужасяващата инфраструктура. НЕ и защото Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е изпълнило задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, в това число и на пострадалия кв. "Аспарухово". НЕ и затова, че не е изпълнена Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата.

На вас струва ли ви се, че има човешки грешки за трагедията? Очевидно! Но, не и за българския съд. Той се позовава на справката на НИМХ, според която валежите били доста над нормите. Господ, нали той ни праща гръмотевиците, бурите, дъжда, снега... Я да вземе да се разгневи Бойко Борисов. Да сформира една комисия от 30 човека свои хора, да се командироват при него с една призовка и да отговаря Господ за действията си. Това може и да стане някой ден, но с тази трагедия вече е приключено... за властта! Не е приключила трагедията в сърцата и душите на хората. В почернените стотици къщи, нищо не е приключило.

По същия начин – с НЯМА ВИНОВЕН приключи и делото за взрива в Горни Лом . 4 години след инцидента в завод „Миджур“ Виднският съд стигна до извода, че... 15-те загинали сами са си виновни.

Виновни са Христо на 28 г., Венера на 40 г., Цветан на 39 г., Емил на 33 г. и всички дето от немотия и безизходица станаха на парчета.

Виновен съм АЗ. Виновен си и ТИ, който четеш това. Виновни са и тези, които не го прочетат. ВИНОВНИ сме всички ние. Ние, които търпим управляващата клика да е НЕВИННА. От години. От десетилетия. И кликата на ГЕРБ, и кликата на БСП, кликата на всички!

ТЕ така и останаха НЕВИННИ за:

 

 * 1 август 1995 г. - 14 млади момчета от Транспортни войски изгарят в камион на околовръстното шосе на София. Само един оцелява.

 

 *12 октомври 1995 г. – Верижна катастрофа при гъста мъгла 58 леки коли, автобуси, товарни автомобили и цистерни се сблъскват в продължение на 3-4 километра на магистралата при София преди Долни Богров. Загиват двама, 24 са ранени. 

 

 * 4 май 1996 г. - 23-ма пътници са ранени след челен сблъсък между два пътнически влака край гара Бяла.

 

 * 4 май 1999 г. – Край с. Крушевец, Бургаско, автобус, собственост на румънска туристическа фирма и пътуващ от Букурещ за Истанбул, се обръща и пада в дере, дълбоко 5-6 метра. Загиват 7 души.

 

 * 4 септември 1999 г. - Шестима полицаи и пожарникари стават жертва на експлозия в барутните погреби на „Мини Бобов дол“.

 

 *21 декември 2001 г. - Четири дни преди Коледа 600 деца напират да влязат в дискотека "Индиго". След минути вратите внезапно се отварят, под напора на тълпата.  24 деца са смачкани, 7 от тях умират от задушаване.

 

 *19 януари 2003 г. – Шестима загиват при тежка катастрофа  на автомагистрала "Тракия".

 

* 27 декември 2003 г. при атака на базата в Кербала са убити петима български военнослужещи - доклад от проверка за трагедията посочва множество грешки на място, включително и на полското командване, но виновни няма.

 

12 деца загинаха в река Лим на този ден

 * 4 април 2004 г. – Точно на Цветница на връщане от хърватския гр. Дубровник между сръбския гр. Приеполе и черногорския гр. Биело поле, български автобус, превозващ ученици от Свищов и техните учители, пада в каньона на р. Лим до сръбското с. Гостун. Загиват 12 деца.

 

 

На 7 декември 2006 г. автобус от градския транспорт бе блъснат от камион и падна от моста на брега на река Янтра

 * 7 декември 2006 г. - Катастрофа между камион и автобус на моста близо до град Бяла загинаха 18 души

 

 * 6 август 2007 г. - Наводнение в Цар Калоян отнема живота на 8 души.

 

Влакът, София-Кардам, пожарът. Спомняте ли си?

 *28 февруари 2008 г. - Девет души загинаха при пожар във влака София – Кардам.

 

 * 6 март 2009 г. – Катастрофа между автомобил и автобус край Стара Загора. Загиват 6-има души.

 

 *28 май 2009 г. - Точно на Спасовден 16 души загинаха, след като автобус се преобърна край връх Бакаджик, Ямболско.

 

 * 5 септември 2009 г. - При инцидент с туристическо корабче в Охридско езеро загинаха 17 души, сред тях и много българи.

 

 *23 април 2011 г. – В Симеоновград 6 деца загиват на място , след като летящия по пътя автомобил се врязва в тях.

 

 * 5 юни 2012 г. - Поредица от взривове предизвикват пожар в частен склад за съхранение на боеприпаси край стралджанското село Лозенец, близо до пътен възел "Петолъчката". Загиват трима души, а десетки са пострадалите.

 

Наводнението в с. Бисер отне живота на осем души*

 * 6 февруари 2012 г. - В село Бисер е причинено наводнение вследствие от скъсването на язовирна стена, което нанася много щети в района на селото и взема 10 жертви.

 

 * 2 август 2013 г.  - След срутване в рудник „Ораново” са намерени телата на двама загинали миньори от село село Крупник.

 

 *25 април 2016 г.-  Взрив  възниква в оръжейницата „Арсенал” край Стара Загора. Загиват  двама работници.

 

Image result for хитрино експлозия

 *10 декември 2016 г. – Взрив на цистерна от влакова композиция в Хитрино уби 7 души.

 

 *17 ноември 2017 г. -  9 души загиват, а 17 са ранени, след като автобус се удря челно в камион край ловешкото с. Мирке.

 

 *13 април 2018 г. -  6 души загинаха, след като автобус бе бутнал от кола и се обърна в канавката на АМ „Тракия“

 

Бог да ги прости всички тези хора, за чиято смърт ВИНОВНИ НЯМА. Както и онези 17 българи и българки, които загубиха животът си в автобусната катастрофа край Своге. Най-вероятно и те ще са жертва на...времето и дъжда..

Ех, този дъжд. С него всичко е по-лесно. За Властта. За държавата. С него ТЕ ще си измият ръцете. Смъртта ,разрухата и черните забрадки обаче остават. И вината – нашата,на всички ни , че мълчим и търпим.

И ще бъде така! До... следващия дъжд!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ТРАГЕДИИТЕ, ПОКОСИЛИ БЪЛГАРИЯ. НИКОЙ И НИКОГА НЕ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ...?!? ЗАЩО...?

Отново липса на отговорност!* >> Апелативният съд: Само дъждът е виновен за трагедията в Аспарухово

Безчуствената власт и нейните институции:* >> Кръглият сирак от Горни Лом Павел Иванов: 15 души убити, а няма виновен!

Черната статистика сочи: Десетки загинали в автобусни катастрофи

Единствено дъждът е виновен за наводнението в Аспарухово, реши окончателно съдът

Кражба на държавния резерв стои зад огнения ад на Околовръстното

 

 


74533