Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Села в софийско и ям...
Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета

Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасетаЖители на софисйкото с. Мрамор, организират протест срещу умъртвяването на животните на територията на селото.

"В София няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, нито сред домашните животни, нито сред дивите свине", пишат те до редакцията на news.bg.

Протестиращите настоява изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

Те информират, че са изпратили информация за техния протест и до омбудсмана Мая Манолова и са я поканили да присъства. Протестът е насрочен за неделя, от 11 часа пред кметството на село Мрамор.

Жителите на ямболското село Тенево блокират пътя Ямбол - Граничен пункт "Лесово", протестират срещу заповедта за унищожение на прасетата от личните стопанства, съобщава БНТ.

Протестиращите са взели решение пътят от и към Лесово да не бъде затварян през почивните дни. Пътят до село Тенево обаче ще бъде затворен до обяд. Те обмислят да се присъединят към блокадата на недоволстващи от село Крушари.

Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради африканската чума и няма да допуснат ветеринарните служби в дворовете си. Протестиращите настояват срока за клане на животни да се удължи до ноември.

 

Източник: https://news.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Продължават протестите заради проблема със свинете

Свиневъди протестираха и през нощта, не искат да убиват прасетата си

Протест по селата: Обесете ни нас, прасетата не си даваме

Стопани блокират пътя Сливен-Ямбол заради прасетата си

Народът се надига >> Собственици на прасета готвят протести

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни! 


108769