Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Сетиха се да се боря...
Сетиха се да се борят! >> Фандъкова: Битката ми е да освободя всички обекти в Борисовата градина, които са на Столична община

Сетиха се да се борят! >> Фандъкова: Битката ми е да освободя всички обекти в Борисовата градина, които са на Столична общинаМоята битка е да освободя всички пространства в „Борисовата градина“, които принадлежат на Столична община, за да може да се използват от хората. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

„Вчера излезе резултатът ни на първа инстанция за делото за освобождаване на терена в „Борисовата градина“ от автокъща „Капитолия“. Това е една голяма битка и не само за „Капитолия“, а за всичките тези обекти, които още в края на 90-те години и 2002 година, с едно голямо решение на Столичен общински съвет, в края на годината преди Коледа, с пълно единодушие са били прехвърлени на „Софийски имоти“. Раздавани са за търговски дейности и под наем“, заяви Фандъкова. 

Тя посочи, че именно за това, преди 2 години е била назначила специална проверка на обектите в „Борисовата градина“. 

„След завършването й това ми даде възможност да възложа на „Софийски имоти“ да освободят 4 от тези обекта, които бяха в техния капитал. Това са автокъща „Капитолия“, „Маймунарника“, „Веселото село“ и едно по-малко обектче, което вече е освободено“, посочи Фандъкова. 

По думите й за останалите три обекта е имало съпротива от ползвателите. 

„Те обжалваха искането на „Софийски имоти“ да освободят терена. „Капитолия“ обжалва и всъщност ние чрез „Софийски имоти“ спечелихме това дело на първа инстанция. Дай Боже, и така да продължим, защото предполагам, че те ще го обжалват, но ние търсим и други механизми. Моята битка е да освободя всички тези пространства в „Борисовата градина“ за да може да се използват от хората“, подчерта Фандъкова. 

Столичният кмет посочи, че при другите обекти ситуацията е по същия начин. 

„Земята е общинска, но те са предоставени за управление на „Софийски имоти“ през 2002 година и те са ги отдавали под наем години наред на тези ползватели. Специално на „Капитолия“ 2002 година е прехвърлено кафенето, което се намира в малката сграда, и три месеца по-късно сградата е продадена. Именно за това там има и частна собственост, която е в самата сграда. Това е битката ни и усилието ни да си върнем всички тези четири обекти, за които имаме шанс. Разбира се, има шанс и за някои други неща, но аз ще си позволя да не шумя и да не говоря преди да имаме решение, защото това са битки с доста сериозни хора“, изтъкна Йорданка Фандъкова. 

„При „Веселото село“ и „Маймунарника“ положението е на почти същия етап. Изискала съм информация от „Софийски имоти“, за да знам, кое как се движи. Преди 2 години те получиха задачата да освободят тези обекти, но както казах, никой не се съгласява доброволно. Аз вярвам и ще направя всичко възможно, за да си спасим тези обекти, които слава Богу не са продадени, а само са раздадени за дългосрочно ползване“, каза още тя.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/103637