Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сетила се Мара да се...
Сетила се Мара да се побара

Сетила се Мара да се побараИнформационен сайт „ДНЕС“ 

 

Живеем в Абсурдистан, това го знаем всички.

Сутрин, вместо кафе, си пускаме сутрешните блокове на телевизиите и кръвното ни скача. Дали някой политик ще си е купил апартамент за 1000 лева, дали някой е решил да изхарчи целия бюджетен излишък за самолети, дали Веско се е разделил с любовницата си (нямам предвид Цветанов), дали някоя банка е фалирала.

Изобщо, циркът в нашата държавица е с богата програма. Обаче, някои клоуни прекаляват и дразнят публиката. Знаем, че България е управлявана от лоши политици, но е лошо когато се управлява от бавноразвиващи политици.

Не може близо три години да мислиш по елементарен въпрос - да намалиш ли на 1 лев субсидията за партиите срещу получен един действителен глас на избори. Ако нямаш мозък да го прецениш - народът ти казва - ДА, искаме да намалиш субсидиите. Пак не ти увира тиквата - три години подред правиш републиканския бюджет и веднъж не внесе подобно предложение. И сега какво - дайте да се вслушаме в хорския глас и да намалим субсидията на 1 лев.

ЗАЩО СЕГА?

Причините са няколко. Първата се корени в гнилия модел на герберите. Правят издънка и се започва една показна саморазправа. Само се замислете колко оставки се хвърлиха заради „Апартаментгейт“. Друг пример - къщите за гости! И там започнаха да въвеждат санкции, години след като парите са усвоени.

Сега е същият случай - малко след като Слави Трифонов направи разкритията за неправомерно надплатените партийни субсидии, ГЕРБ реши да действа. Ами, ако не беше направил това разкритие. Догодина можеше и по 15 лева на глас да взимат. Да, ама не. Борисов знае, че избори идат, затова влиза в парламента и виква „Ха, сега да ви видя: 1 лев на глас“. И така отстрелва няколко заека с един куршум - опозицията ще писне, защото им бърка в касичката, 2,5 млн. българи доволни, а и спасява един финансов министър, който би трябвало да подаде оставка за този грабеж.  А и сметката е проста - ГЕРБ пари за избори винаги ще намерят - дали от бизнеса, който изнудват или от държавната хазна, дали от скътаните на влог, но пари ще има. Да му мислят другите партии. И другите партии очаквано веднага скочиха. ВМРО започнаха пазарлъка с 5 лева на глас. БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия.

Марешки, разбира се, подкрепя предложението на Слави. Той с пари влезе в парламента, че за едни избори ли няма да намери. Валери Симеонов, усещайки накъде духа вятърът заяви, че ще подкрепи намаляването на субсидиите, но настоява да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите. Знаем, че бизнесът финансира партиите, които се отблагодаряват с обществени поръчки, а част от спечеленото отново се връща. Това е порочният кръг, заради който партиите скочиха и гракнаха, че ще върнат надвзетите пари за три години назад, ако трябва. А КОЙ раздава най-много обществени поръчки е ясно. Затова ГЕРБ не се страхуват от занижената субсидия.

Нищо чудно скоро да предложат намаляване и на депутатите наполовина, въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, че и другите точки от Референдума. Само народният гняв да бъде укротен. Твърде късно обаче, сетила се Мара да се побара е ситуацията, защото нервите на българите са изпилени докрай. И ако премиерът пак ще го играе бял и добър, този път няма да мине. Помним как в „Шоуто на Слави“ заяви, че още утре ще предложи намаляване на субсидията. Това „утре“ трая 6 месеца. Затова и сега не вярваме. Ако предложението мине в пленарна зала - добре. Ако не мине - пак добре, защото е ясно, че това ще е последната роля на положителен герой за Борисов. После театърът хлопва кепенците и изхвърля тези актьори.


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави излезе прав! Борисов спаси Горанов! >> Финансовият министър не бил виновен за субсидиите, няма оставка

Престъпна наглост в най-чист вид! >> Горанов: Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев субсидия е малко, да кажат колко им трябват

Слави Трифонов: 1000 дни след Референдума – поредно обещание за субсидии от 1 лев на глас

Свободни съчинения на тема "Колко да е партийната субсидия?"? Има референдум, има решение на 3 млн. българи! Точка.

Вместо ОСТАВКА, жлъчен Владислав Горанов >> Сега да видим как се прави политически модел с 1 лв. субсидия

Прокуратурата уличи Владислав Горанов в тежко престъпление! Този път за партийните субсидии. И какво от това!?

  

 

 

Резултат с изображение за субсидии 1 лев

Резултат с изображение за субсидии 1 лев

Резултат с изображение за субсидии 1 лев

Резултат с изображение за субсидии 1 лев

 


102249