Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сгрешени протоколи о...
Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИК

Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИКИзборни протоколи, в които се виждат неуредиците по време на гласуването за референдум, показаха в сряда вечерта в „Шоуто на Слави”.

Шоуменът даде няколко примера със сгрешена документация от допитването. Първият от тях бе от Силистра и показва как се премахват всички гласове на избиратели.

Избирателният протокол е с номер 203 100 146, район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите в него е 892, а броят на гласувалите – 440. Недействителните бюлетини и празните пликове са 4 на брой, недействителни бюлетини, не по образец – 436. Изводът е, че от всички 440 гласували всички са невалидни, обясняват от шоуто.

Вторият пример показва как изчезват подписи на вече гласували хора. Примерът е отново от Силистра. Избирателният протокол е с номер 203 100 147, район 20 в Силистра. Броят на гласоподавателите е 752, брой на гласувалите по подписи – 5.

На втора страница на протокола се виждат: валидни бюлетини 426, бюлетини без пликове – 0. Изводът е, че при само петима гласували „някакви мистериозни 426 невидими фантома са пуснали 426 бюлетини в пликове”, казват от „Шоуто на Слави”.

В предаването омбудсманът Мая Манолова изрази мнение, че дори да не достигат няколкостотин гласа, за да бъдат решенията от референдума задължителни, парламентът трябва да се съобрази с вота на хората. Манолова се ангажира, ако депутатите се забавят с приемането на необходимите законодателни промени, в най-кратки срокове да им предложи готови законопроекти.

Вестник „Труд” също провери как изглеждат протоколите в силистренския район, но в съседната секция № 203 100 148.

Във всяка една от графите, където се попълва резултатът от гласуването по отделните въпроси, числа са задрасквани и са записвани съвсем различни с очевидната цел накрая да излезе сметката според изискванията на ЦИК.

В началото на протокола без никакви корекции е записано, че са гласували 248 според подписите, от които 9 недействителни бюлетини, тоест 239 действителни. Съответно 239 трябва да са общо гласувалите (независимо дали има или не отбелязан отговор) по всеки от въпросите.

На първия въпрос според първоначалния запис са гласували общо 249 – с един повече от общо подписалите се на вота! Впоследствие от комисията са преправили числото 15 на 5 и така „нещата са си дошли на мястото”. На втория въпрос според първото броене са гласували 248, но след това са ги изкарали с 9 по-малко, преправяйки числото 11 на 2, за да се получат „заветните” 239.

На третия въпрос първоначално са ги изкарали 244, после, поправяйки 35 на 30, са ги „докарали” до 239. И още – в първия въпрос са преправяни отговорите „да”, във втория – „нееднозначните”, а в третия – отговорите „не”.

 

Източник: http://m.fakti.bg/

 


18882