Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Шествие с катафалки ...
Шествие с катафалки ще задръсти центъра на София

Шествие с катафалки ще задръсти центъра на СофияПогребалните фирми организират протест срещу промени в регулацията на гробищата 

Протести и обвинения в лобизъм посрещат поредния опит на управляващите да регулират гробищата и погребалните дейности. На 11 и 12 март организации в погребалния бранш дори се готвят да блокират центъра на София като организират шествие с катафалки. Манифестацията ще продължи от 13 до 16 часа, преминавайки през основни булеварди в сърцето на столицата. Организаторите вече са изпратили уведомително писмо с описание на маршрута до кмета Йорданка Фандъкова.

В края на 2017 г. депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, начело с бившия културен министър Вежди Рашидов, внесоха проект на закон, за който претендираха, че ще уреди цялостно материята. Той обаче стана обект на критики от множество засегнати страни – от Българския лекарски съюз до обредните домове и траурната камара, които го определиха като непълен, вътрешно несъгласуван и противоречив. Това възпря ентусиазма на управляващите, които тихомълком оттеглиха предложението си, без дори да го подложат на сериозно обсъждане.

Сега патриотите, на своя глава, пробват да възобновят темата, но с далеч по-малко амбиция в сравнение с преди. Група техни депутати, сред които и Искрен Веселинов – един от вносителите на потъналия проектозакон от 2017 г., предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които изрично се постановява, че общинските съвети ще приемат наредби, уреждащи „управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината“. В тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги. 

По този начин се вкарва в закон едно фактически отдавна установено състояние, при което местните власти се разпореждат в тази сфера. Това обаче се оказва неудачно, тъй като наредбите често биват атакувани в съда по различни причини. Например през 2018 г. Административният съд София-град (АССГ) отмени разпоредби от съответната наредба на Столична община. Причината беше, че с текстовете се въвеждаше лицензионен режим за лицата, които осъществяват погребално-обредна и каменоделска дейност в София – а такива режими могат да се установяват само със закон.

Първи скочиха срещу предложението на патриотите от Съюза на погребалните фирми в България. От сдружението директно определиха поправката като лобистка и даже посочиха автора й: „... ние знаем, че е сглобен от юристката на ОП „Гробищни паркове“ гр. София по поръчка на заинтересован общински съветник“. Погребалните агенти смятат, че това е опит да се заобиколи цитираното по-горе решение на АССГ и да се дадат със закон правомощия на общинските съвети в сфера, в която не са компетентни. И настояват да се приеме закон, който трайно да уреди обществените отношения в тази сфера. А междувременно готвят и споменатия национален протест, съвместно с Асоциацията на погребалните фирми и Сдружението на фирмите от погребалния бранш.

По същия начин, макар и въздържайки се от обвинения в лобизъм и заплахи за протестни действия, реагира и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). От там смятат, че предложението на патриотите „ще създаде разнопосочна практика по упражняването на една и съща дейност от различните общини“. „Практиката показва, че приетите наредби от общинските съвети в тази област често противоречат на добрите практики, накърняват правата на гражданите в този тежък за тях момент, ограничават свободната конкуренция и създават неравнопоставеност между различните субекти в населените места“, изтъкват от БТПП. И също посочват, че е нужно уеднаквяване на правилата със закон.

Че такъв е в процес на изготвяне се говори още от края на 2018 г. Това, че патриотите внесоха поправка, с която всичко се прехвърля на общините, обаче по-скоро сочи, че депутатите са се отказали от подобен закон.

 

Източник: https://www.segabg.com

 


122637