Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Шок! >> Цената на св...
Шок! >> Цената на свинското у нас скача с над 60% до края на годината

Шок! >> Цената на свинското у нас скача с над 60% до края на годинатаОчаква се повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10%. Това каза Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) пред "Фокус". Той отбеляза, че не може да прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, тъй като и към момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, е скъпо, но и го няма.

„Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много.

И до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%. Свинското месо е недостатъчно за пазара в страната, не е тайна, че работим и със суровини от Европа – Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало. Сега очакваме повишение на цената на колбасите.

Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети“, коментира той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

 Източник:https://www.24chasa.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Рекордно поскъпване на свинското: ръстът с 50% съперничи само на хиперинфлацията

Зимата на нашето недоволство тепърва започва! След водата може да дойдат токът и свинското...

Африканската чума по свинете вдигна цената на месото е с 30%

 


120087