Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Шпионска държава...
Шпионска държава

Шпионска държаваКоментар на Благой Българанов

ДАНС ще внедряват агенти освен в държавните, но и в частните фирми. Шпионите ще могат да влизат и в ролята на адвокати, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни професии. Това стана ясно в края на май. Разузнавачите ще бъдат назначавани като обикновени служители, които ще наблюдават, ще разследват, ще докладват. Звучи малко странно ,но страшно, нали? Дори и до тоалетната да отидеш, все ще се намери някое ченге, което да те щракне и да рапортува добре ли работи чревната ти система. Колко ли бракове ще се развалят сега заради неверни съпруги и съпрузи.

По всичко изглежда, че агенцията е на път да се превърне в една неконтролируема служба, която има неограничени правомощия и сериозни репресивни функции. Това очевидно е и целт. Любопитното, но не неочаквано е, че предложението идва с директното одобрение на премиера Бойко Борисов. Това е още една крачка към реабилитация на тоталитарната държава, в която Държавна сигурност беше основен фактор. Само да припомним как през последните години правомощията на ДАНС непрекъснато се разрастват. През 2013 г. Главната дирекция за борба с организираната престъпност бе преместена от МВР в Държавната агенция „Национална сигурност". Няколко години по-късно ДАНС получи повече правомощия и що се отнася до подслушваните лица. През 2016 г. пък се разреши ДАНС да получава данни за пътниците и за полетите от авиокомпаниите. Не знаеш кой те следи и кой донася за теб, че си против властта. Не си и сигурен този, който те следи за какво, къде и как ще използва информацията. Може и да злоупотребява, да продава, да плаши.
Политическите репресии се възстановяват. А Бойко и Цветанов имат опит в това. В началото на месец януари 2011 г. медии, свързани с Алексей Петров, огласяват серия от записи на телефонни разговори, проведени и от Бойко Борисов, директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и министъра на финансите Симеон Дянков. В тях Бойко Борисов нарежда на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка срещу предприятие, произвеждащо бирата „Леденика“.

През април 2013 година избухва нов скандал, свързан с подслушвания. Твърди се, че от септември 2009 г. до март 2013 година, нерегламентирано и незаконно са подслушвани бизнесмени, политици, магистрати и др. СРС са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения. Главният прокурор Сотир Цацаров индиректно признава, че техниката за подслушване е въведена в употреба по времето на правителствато на ГЕРБ и разпорежда проверка по случая.
Не може и да забравим самия Цветан Цветанов, който като бивш министър на вътрешните работи бе обвинен, че е знаел за незаконни подслушвания. Дясната ръка на Бойко дори беше обвинен и съден, но така и нищо не се доказа.

През 2016 г. също по време на управление на ГЕРБ стана ясно, че незаконно са били подслушвани политици, журналисти, магистрати.  Нали самият Бойко беше до бившия Първи години наред и кърмилница му е бившата БКП.

Разширяването на правомощията на ДАНС е изключително  опасно  в страна, в която една, единствена политическа партия е сложила ръка върху всички отрасли на икономиката, общественият живот, финансите  и сигурността. Тежката ръка на ГЕРБ и Борисов  е  навсякъде. Добре знаем как, за да започнеш какъвто и да е бизнес, трябва да получиш благословията на местното  партийно и държавно  ръководство, независимо дали става въпрос за строеж на бизнес-център в София или за продажба на стари дрехи, банички и боза  на площада в село Мермерово. И в момента цивилни  и предрешени агенти на ГЕРБ и техните сателити дебнат, шпионират и докладват навсякъде. В села, градове, фирми, магазини, офиси, ферми. 

Съвсем скоро обаче всичко  това ще си стане официално и регламентирано и то чрез ДАНС - служба, за която ние плащаме. Оправданието на тази абсурдна и шпионска промяна е, че по този начин ДАНС ще може да се бори по-успешно с престъпността и корупцията. Но едва ли агентите ще плъзнат по високите етажи на властта, където се сключват тъмни сделки за милиони. По-скоро ще може да ги открием в ателиетата на художниците, частните фирми, по касите на магазините и в. гримьорните на актьорите, дръзнали да кажат нещо срещу властта.

Освен за шантаж и натиск агентите на ДАНС, внедрени в частните фирми, ще бъдат много удобни и за вътрешен икономически шпионаж, който във всяка нормална държава се наказва строго. Представете си, че сте собственик на фирмата Х, конкурентна на фирмата У, ръководена от крупен олигарх или партийно величие. Ако във фирмата Х бъдат назначени служители на ДАНС, то какво ще им попречи да изнесат  конфиденциална информация към фирмата, близка до властта. Така много ловко и умело се ликвидира конкуренцията. Така се елиминира и изкупува бизнес - честа практика на бившия Командир Иван Костов, която се прокарва и реализира усилено напоследък и от Бойко Борисов и неговия антураж.

Репресиите и икономическият шпионаж са един от най-често използваните начини за контрол на населението и са характерни за тоталитарните режими. Уви, по всичко изглежда, че след 28 години управление на всякакви синьо-червено-зелени мършави политици България съвсем  изгубва демократичния си облик. Усещайки как властта се изпуска от ръцете му, премиерът-слънце Борисов, явно е решил в момент на отчаяние и умопомрачение, че ще може да контролира народа си с подобни мутренски прийоми и номера. И го прави, защото до момента все още никой не се обявил против тази поредна „промяна”. А тя е почти със същата сила, както когато депутатът Делян Пеевски беше назначен (макар и за един ден) за шеф на ДАНС.

Скандалът с увеличаването на правомощията на службите някак потъна в новинарския поток, замъглен от невероятните футболни успехи на премиера и банкрутиралото му посещение в Москва, където отиде да се поклони ниско и мазно на Путин и се прибра с подвита опашка.

Това обаче не трябва да е поредното доказателство, че през последните години българският народ едва ли не  се е примирил с абсурдите, пред които ни  изправят нашите  управляващи. Ежедневно сме свидетели на подобни скандални промени, решения, назначения, сделки, прикривани с отвличащ вниманието пиар. Ето защо трябва  да спрем да  ги подминаваме с въздишка и оправдание, че „няма какво да се направи“.

Колкото повече мълчим, колкото повече се примиряваме, толкова по-често ще се сблъскваме с подобни чудовищни решения на нашите управници. Въпросът е да спрем да  търпим и да  имаме сила и мощ за промяна.

 Защото, както казва и Слави, Няма такава държава, но има такъв народ. 

Да го докажем!  


МАЛКО СМЯХ

Щирлиц вървеше по Унтен ден Линден и минувачите го гледаха странно. Дали защото беше в съветска униформа, или защото парашутът му се влачеше зад него?

Двама руски алкохолици се подпират на една ограда. Изведнъж над главите им прелита Баба Яга на метла....
Единият я поглежда и казва:
-Ех, приятел, каквато ни е държавата, такъв ни е и Батмана...

Вижте повече коментари по темата

Внимание! Милицията идва!

Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути...

УРА! Връщат ни мутрите!

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Жертва на държавата!

В държавата на убийствата

ДНЕС в десет изречения: Къде отиде билбордът?

В кошарата на манипулациите!

ПИАР със сини лампи на гърба на народа... или за поредното МВР-безсилие!

ДНЕС в десет изречения: За Бога, братя, не ни подслушвайте!

Безсмислената държава, където не наказват престъпниците, а потърпевшите от тях

Държавата на мафията

Бомба със закъснител!

БЪЛГАРИ, ДА ПРАЗНУВАМЕ! ДИКТАТУРАТА ГЕРБ ПАДА! БОРИСОВ ПОДАВА ОСТАВКА... ИДВА ПРОМЯНАТА СЪС СЛАВИ ТРИФОНОВ!

С аромат на избори и идваща промяна

Какво се случва в тази държава? А промяната идва!65233