Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ще се навеждаме* >> ...
Ще се навеждаме* >> Радев: Тръмп поиска членките на НАТО да отделят по 4 на сто от БВП за отбрана

Ще се навеждаме* >> Радев: Тръмп поиска членките на НАТО да отделят по 4 на сто от БВП за отбранаРумен Радев с шефа на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Снимка БТА

Президентът на САЩ е прав. Без Америка Алиансът няма да е същият, смята българският държавен глава

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съюзниците от НАТО да увеличат веднага разходите си за отбрана до 4 процента от БВП. Това съобщи в Брюксел пред журналисти президентът Румен Радев.

"Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това", каза Радев, цитиран от БНР.

Според българския президент Тръмп има основания.

 "НАТО не е борса, на която да се купи сигурност, но, от друга страна, президентът Тръмп е прав, тъй като всяка държава трябва да изгражда ефективни способности, а се вижда с каква неохота се заделят пари за отбрана в България", добави Радев.

Според него този натиск ще продължи и затова в условията на тази трансатлантическа несигурност трябва да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. "Наред с политиката за сдържане и отбрана да се гради диалог", каза още Радев.

"Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя", коментира още българският държавен глава.
Той се оплака, че "проектите за модернизация непрекъснато се отлагат, непрекъснато се намират причини. Планът за достигане до два процента много трудно изобщо беше решен. Кога се достигат тези два процента - в мандата на следващото правителство". 

"Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. Напомних на всички за резултатите от операцията в Либия - тогава тя разкри огромни дефицити във военните способности на европейските държави - системи за разузнаване, високоточни оръжия, дозарядки във въздуха, мобилност, съвременни системи за командване и управление, които се предоставяха изцяло от САЩ. Каква е съдбата на европейската сигурност, ако тези способности, предоставени от САЩ, ги няма. Моята препоръка беше да се спазва двупистовият подход в отношенията с Русия. Наред с политиката на сдържане и отбрана, да се гради диалог и в тази ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация на отношенията с Русия. Това се приема от лидерите", разясни още Радев.

Президентът отбеляза, че в историята си НАТО е преживяла много предизвикателни моменти. НАТО винаги е успявала да се консолидира. Надявам се да се намери решение и сега, добави той, съобщава БТА.

Попитан за настроението в заседателната зала, той заяви, че "не е от най-приятните атмосфери". Всички лидери са общо взето в сконфузено състояние, защото всеки мисли какво означават тези четири процента и доколко сериозен е президентът Тръмп, който ги постави като условие, посочи Радев.

Той потвърди, че към Македония ще бъде отправена покана за започване на преговори за членство в пакта.

Срещата на върха на НАТО в Брюксел започна със скандал за пари. САЩ искат съюзниците да си поделят справедливо разходите за отбрана.

Както и миналата година очаквано основния спор е свързан с разпределението на разходите в Алинса.

В момента САЩ формира 71% от разходите за колективна сигурност. След очаквания брикзит 90% от бюджета на НАТО ще се формира от държави извън ЕС, което според американския президент е несправедливо.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Аскери над небето ни

Генерал Деси и НСО закон не ги лови

Държава на концесия

Ех, ако службите можеха да правят и мусака...

ИМА АРМИЯ - ИМА БЪЛГАРИЯ НЯМА АРМИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯ

Резервистите ли ще спасят Отечеството?