Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ще се спасяваме ли п...
Ще се спасяваме ли пак, а? Този път болниците!

Ще се спасяваме ли пак, а? Този път болниците!Информационен сайт „ДНЕС“

 

На фона на все повече протести на медици от общински болници из страната, заради недостига на средства и ниски заплати, днес премиерът Бойко Борисов пое проблема!  И този.

На среща с представители на Сдружението на общинските здравни заведения  обеща: "Болници в мое управление няма да закрия".

Като стане лошо и,, видимите „резултати на едно управления изплуват на повърхността със страшна сила иде ред на лицемерието и празнословието.

Диагноза стана  да се говорят небивалици в момент, в който бушува поредния медицински бунт.

Медицинските работници в Карлово са готови да подават колективна оставка. Те настояха от министерството да отговорят как се управлява лечебното заведение, след като бюджетът им е орязан от НЗОК, с около 1 млн. лева.

И  си получиха отговора. Строго регламентиран по правилата на правителствената политика за замитане, прикриване и покриване на всякакви наболели, рушащи и нетърпими проблеми в държавата.

Министър Кирил Ананиев се изпъчи и рече, че директорът на болницата в Карлово си измисля орязаните клинични пътеки. Нямало липса на осигурен ресурс. Всичко си било точно. Както впрочем и всичко в тази нашата държава!

А сега вече с общинските болници ще стане още по-точно и още по-добре, след като и премиерът пое проблема. А както казва самият той - пари има – действайте. Значи всичко е 6!

Но така се действа  и толкова е добре при това управление, че дълговете на държавните и общински болници стигат... цели 600 млн. лв.

Миналата година работещите в 20-ина лечебни заведения  протестираха с искане за спасителна политика. Нещо да се е промени. Медицинските сестри там ,а и в цялата страна продължават да работят на заплати близки около минималните, заради което подават колективни оставки.

Иначе мерки ще се взимат. Спешни.

Толкова са спешни, че скоро няма да остане какво да се спасява. 

А чувство на срам имат ли Бойко Борисов, неговите министри и чиновници? Явно не! Болезнено – НЕ!

Борисов не се посвени да обещае, че ще дотира общински болници за да ги спаси. Ала-бала! Конска доза небивалица!

Първо, че по закон това не може да стане и второ това е анти- политиката на ГЕРБ. За ,която пледираха. Ама кой ти чете и помни.

И докато им слушаме обещанията, лицемерниченето и PR кьорфишеците на тези в МС  да се сетим за вече фалиралите болници, избягалите  хиляди лекари, за стотиците бити, за затворените отделения!

А кой ще каже какво се случи с онези 1,4 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от НЗОК преди години

А кой ще каже как точно се харчи „излишъкът“ от бюджета и онези пари за здраве, които се увеличават с всяка година. През 2019 г. държавата  заложи парите за здраве да са около 5 милиарда лева - с 490 милиона повече от досегашните разчети.

Системата не работи. И здравеопазването не работи. Въпреки наливащите се милиарди! А къде отиват те? Къде потъват сякаш в дън земя! И защо здравеопазването ни е калпаво и с ниско качество, а десетки хиляди дори нямат възможност за достъп до него...

Общинските болници във Враца, Ловеч, Види, Стара Загора, Чирпан и още много други градове са пред фалит, а в същите тези градове “никнат като гъби частни клиники”.

По изчисления на медиците, всяка болница тази година ще получи с около 100 000 лева по-малко по Националния рамков договор. А бюджета расте...?!

Дали няма да затворят болници при управлението на Борисов? Отговорът е риторичен!

А има ли лъжи и лицемерие? Отговорът е риторичен!

А идват ли избори? Да! Думите стават тежки, силни и безскрупулни!

Да си отворим вече очите! Рязко! Нищо, че ни хвърлят прах и много, много гъста кал! 

Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Популизъм за сметка на качествено лечение! >> Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

С взетите 1,4 млрд. лв. от НЗОК Дянков плащал пенсии

Недостиг на персонал и по-малко средства мъчат областните болници

Очертават се фалити на общински болници, отчаяние обзе медиците

2019: Рязък преход от хаос към пълен хаос в здравеопазването

 

89165