Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / ЩЕ СТАНЕ ЛИ МОСТЪТ Н...
ЩЕ СТАНЕ ЛИ МОСТЪТ НА ВЪЗДИШКИТЕ МОСТ НА НАДЕЖДАТА? Апел на хората от видински регион, огласен от

ЩЕ СТАНЕ ЛИ МОСТЪТ НА ВЪЗДИШКИТЕ МОСТ НА НАДЕЖДАТА? Апел на хората от видински регион, огласен от "ДНЕС" на митинга в деня на откриването на Дунав мост 2В деня на официалното откриване на Дунав мост 2 се проведе митинг на видински граждани, организиран от Гражданско движение "ДНЕС" и  Гражданско движение „Аз обичам Видин”. На него те изразиха мнението си за недалновидната политика на държавата към видинския регион. Основният повод за протеста е липсата на нормална инфраструктура, която би трябвало да се изгражда успоредно със съоръжението, което се открива. Целта е Мостът Дунав 2 да не се превърне  в „Мост към нищото...”. 

На митинга,  отразен от някои централни телевизии и от регионалните медии, присъстваха като редови граждани Кметът на Видин, Председателят на общински съвет Видин, общински съветници.

 

Координаторът на доброволците на Гражданско движение "ДНЕС" - Видин, Красимир Михайлов прочете АПЕЛ.

 

АПЕЛ

НА ХОРАТА ОТ ВИДИНСКИ РЕГИОН

 

Уважаеми Г-н Президент на Република България,

Уважаеми Г-н Председател на Народното събрание

на Република България,

Уважаеми Г-н Председател на Министерски съвет на Република България,

Уважаеми Господа Народни представители от V-и МИР- Видин,

Ние, хората от град Видин и област Видин, АПЕЛИРАМЕ към Вашата държавническа мъдрост, в името на доверието,  гласувано от гражданите, възлагайки Ви управлението на Република България.

Уважаеми Господа,

 

Българският Северозапад в продължение на години бе извън полезрението на политиците. Ситуацията днес можем да определим като катастрофа - икономическа, социална, демографска, а вече и духовна.

 

Днес, в деня, когато официално се открива „Дунав мост ІІ”, ние видинлии не искаме да остане мост към нищото и ВЯРВАМЕ, че той може и трябва да бъде МОСТ НА НАДЕЖДАТА..

 

С ясното съзнание за безвъзвратно загубеното време за реализиране на дейности успоредно с изграждането на това съоръжение,

 

АПЕЛИРАМЕ:

 

1/ Ремонтите, изграждането и модернизацията на т. нар. международен път Е79, ЖП линията, алтернативния път край река Дунав през с. Арчар и всички инфраструктурни комуникации по трасето на Европейски коридор №4 да бъдат приети като СПЕШНА И НЕОТЛОЖНА ПРИОРИТЕТНА ПРАВИТЕЛСТВЕНА МЯРКА още от следващата 2014 година;

 

2/ В рамките на настоящата година, заедно с приемането на Областната стратегия за 2014-20 година, да се разработят механизми, включително законодателни за:

 

-данъчни и финансови стимули за инвестициите в региона и подкрепата на съществуващите икономически субекти в областта, като главното внимание се насочи към микро и малкия бизнес;

 

-регионална програма за възстановяване на поливното земеделие, лозарството и овощарството, включително с приоритетна държавна подкрепа за проекти на местни земеделски производители и животновъди;

 

3. Допълнителни стимули за младите семейства и децата до 18 годишна възраст насочени към преодоляването на демографския колапс,  оптимизиране на образователната структура, включително чрез изграждане на висше учебно заведение във Видин или дислоциране на съществуващо такова;

 

4. Град Видин и област Видин разполагат с огромен неразработен потенциал за развитието на балнеолечебен, културно-опознавателен, ловно-рибарски туризъм. В рамките на следващите няколко месеца този потенциал може да бъде изследван, обобщен и включен в специален план за интензивно развитие, като един от приоритетите в програмата за възраждането на Видин и преодоляването на дисбаланса в неговото развитие.

 

Гражданите и Гражданските сдружения от Видин и областта са готови да съдействат за възраждането  на своя роден край.

 

Ние АПЕЛИРАМЕ за спешни действия. В рамките 100-те дни кредит на доверие към настоящия кабинет искаме да видим конкретни действия по програма и финансов ресурс по нейното изпълнение

 

През годините беше  нарушен Чл. 20-ти от Конституцията на Република България, който гласи:

 

„ Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните региони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика.”

 

На 6 септември 2013 год. , когато изтичат стоте дни кредит на доверие и в деня на българското съединение, ние очакваме да получим категоричен отговор.

 

Молим Ви, не забравяйте 22-ри септември – денят на българската независимост и нека той не се превръща в денят на ВИДИНСКАТА независимост!

 

 

Преди митинга Гражданско движение "ДНЕС" - Видин публикува авторски материал, в който приветства построяването на моста, но същевременно сигнализира, че инфрструктурата на района не е пригодена за очаквания засилен товаро- и човекопоток. 

 

Преди повече от век се ражда идеята за мост, свързващ двата бряга на Дунав край Бабините Видини кули.

 

Първата стъпка за реализирането й обаче е през 1990 год., когато  общинският съвет в гр. Видин взема решение за построяване на мост до Калафат, за което съгласие дава и румънската страна.

 

През 1992 год. южноафриканска фирма предлага инвестиции и строеж на съоръжението. Отказът на българското правителство е мотивиран от идеята за строеж с пари от ЕС.

 

И така години по-късно за изпълнител на проекта е избрана испанската FCC Construccion.

 

Четиринадесет години е периодът от първата копка до завършването на обекта.

 

През м. октомври 2012 год. бе открит мостът, но само конструктивно.

 

На 14-ти юни 2013 год. предстои второ откриване, но със сигурност не последно, защото обектът е с подписан Акт 15. Т. е. фирмата изпълнител на строителството на Дунав мост 2 е предала съоръжението на строителния надзор на Проекта. След пълното одобрение се издава Акт 16. И накрая обектът се предава на държавата с Акт 17.

 

Значи трябва да очакваме ако не две, то поне  още едно откриване, но истинско. Тогава от двата бряга на р. Дунав българи и румънци ще се срещнат на моста и братски ще се прегръщат и целуват. Но… да почакаме още малко. Да си припомним, че и първите копки бяха три.

 

В началото идеята за строителството на Дунав мост 2 се обвързваше с изграждане на магистрален път Видин-София с тунел през прохода „Петрохан”, която в последствие отпада.

 

Въпреки ненормално бавните темпове, с които се изгражда съоръжението, успоредно с него не се предвижда подобаващ път до Видин. Т. нар. международен път Е 79 съпоставен с великолепното мостово съоръжение може да бъде квалифициран като мизерен. Той не е в състояние да поеме трафика от Дунав мост 2, още повече предвид необходимостта от ремонт на моста при Русе.

 

И ако някои „велможи” ползват летателни средства за придвижване до Видин, то обикновените граждани трошат също така обикновените си автомобили, като редовно плащат винетки и пътен данък.

 

Ето как грижовните наши политици допуснаха Видин, който е най-близката връзка на България с Централна и Западна Европа да запада все повече и повече.

 

Очакваме век след първата идея за този мост, той най-сетне да стане факт.

 

Впрочем сърбите за една година изградиха мост над р. Сава.

 

 

През 2012 год. от името на Гражданско движение „ДНЕС”- Видин изпратихме писмо до тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски, в което зададохме логичните въпроси:


1.  В какво се състои готовността на страната ни за тези сто хиляди автомобила, които заявихте, че за година ще преминават през моста?!

2.  Какви са пътищата от Видин до София?! Е 79 минава през гр. Димово и с. Ружинци, вместо през неосъществения обходен път в този район.

3.  Защо четирилентовият път от Видин до Ботевград не бе изграждан успоредно със строителството на моста?!

4.  Защо не предприехте реализирането на първоначалното идея успоредно с Дунав мост 2 да се изгражда магистрален път Видин-София, с тунел през прохода Петрохан?! След първото задръстване по пътя Видин-София, на европейците ще стане ясно, че нито нормален път, нито нормална ж.п. линия се предлага в този участък.

 

Тъй като не вярваме, че смятате за възможно пътната и железопътната система във видинския край да приеме такъв трафик, а пък и правителството, което представлявате не прави нищо по този проблем, мислите ли, че Видин ще започне да се възражда икономически чрез недомислени полудействия?!

 

Според Чл. 20 от Конституцията на РБ „Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика”.

 

 

ВИДИН Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!

 

  „А, дали е така?”

 


5871