Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Що не пуснете парнот...
Що не пуснете парното и през лятото (ОБНОВЕН)

Що не пуснете парното и през лятото (ОБНОВЕН)Коментар на Георги Христов - експерт енергетика на Гражданско движение "ДНЕС" 

Вече няколко години се чудя защо "Топлофикация" не пуска парното и през лятото? Тази година юни и юли бяха доста студени и дъждовни. Температурата се качваше едва до 22 – 23 градуса и всички отчаяни българи бяхме принудени на пожар да си купим печки-духалки, за да стоплим изнурените и отрудени души. А решението е просто - пускате парното, увеличавате цените, пак и ...пак ни изсмуквате  париците...

Не разбирам това нечовешко поведение от страна на "Топлофикация" да ни отоплява само и единствено от ноември до май. Ето на, днес ,утре температурите ще паднат до 13-15 градуса и се чувствам като в Сибир. "Топлофикация" е монополист на пазара и би трябвало да се грижи за своите абонати! Ако парното работи целогодишно, то всички щяхме да се чувстваме прекрасно, защото сметките ще са ни уникално високи и... просто никой нищо няма да плаща, защото няма и да може да ги плати или пък вентилите на 0 да  държим... и само от тръбите ще се топлим, нали от тях така или иначе не може да се освободим.

А сега сериозно...

Абсурдната новина, че въпреки по-високите градуси "Топлофикация" ще пуска парното е поредното доказателство, че живеем в ненормална държава. Години наред компанията е единствен монополист на пазара и от решенията й са потърпевши стотици хиляди  български граждани, които нямат друга алтернатива за отопление . През август тази година Комисията за защита на потребителите излезе със становище, че "Топлофикация" злоупотребява с господстващото си положение на пазара на пренос на топлинна енергия и по-специално с условията си за присъединяване на битови клиенти. Антимонополистите са установили, че фирмата действа в противоречие на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, като налага едностранно нелоялни търговски условия. 

И въпреки всичко това години наред държавата продължава да поддържа нейния статут на монополист и не се вижда в  скоро време възможност това да се промени. Факт е, че всеки от нас е подписал договор, който му гарантира някаква услуга от страна на "Топлофикация". Реално обаче потребителите на парно/топла вода нямат никакви права, а само задължения. Те не могат да упражняват контрол над компанията, не могат да влияят на цената, не могат дори да изискват подобряване на качеството, защото в най-честия случай получават отговор: "като не ви харесва, махайте се". 

Непрекъснатото увеличение на цените на парното и водата е не са само резултат от скока на природния газ (както твърдят), а от липсата на регулатор на пазара. Когато нямаш конкуренция, която да предложи по-ниски цени, то нищо не ти пречи непрекъснато да надуваш  своите. Ние -потребителите буквално сме роби на монополиста, роби, които трябва да плащат определена цена без да могат да изискват каквото и да било качество.

А на всичко отгоре компанията отчита непрекъснати загуби и търси още и още пари от държавата...

Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то? Отговорът е прост - „Топлофикация“. Предприятието е мъртво от години, поради липсата на ефективност, пазарен подход, изнудване на потребителите, загуби, кражби и какво ли още не.

„Топлофикация“ е класически пример за огромно парче от минало, оцеляло до днес. Компанията е вкусна хапка за всички политически партии, които от години сключват неизгодни договори с нея за всякакви доставчици, консумативи и каквото още там се сетите.

Крадът и източват. А фирмата просто пропада. Кому е изгодно всичко това? Със сигурност не на нас потребителите. Не е изгодно за всички данъкоплатци, които по един или друг начин компенсират загубите, дори и да не ползват услугата. 

Изгодно е обаче за управляващите, независимо дали говорим за ГЕРБ или БСП. Те заедно  с  представители и на други партии управляват топлото ,те са и в борда и в УС  на "Топлофикация“ Те и никой друг! Те командват, те определят!

Преди 10 години всички броиха луксозните придобивки на бившия шеф на фирмата Валентин Димитров по-известен с прякора „Вальо Топлото“, за когото се говореше, че има джакузи в кабинета си. И когото го съдиха, недосъдиха години наред... По всичко личи, че тази традиция, грижливо пазена и прикривана е запазена и до днес, а потърпевши сме само ние.

Тук големият въпрос е не защо ни пускат парното при 20 градуса навън. Дори не е и защо непрекъснато увеличават цените. Основният въпрос е докога "Топлофикация" ще продължи да съществува без балонът, който представлява да гръмне и да помете всички ни. Един от балоните на партийните ни елити, създаден от БКП, продължен от БСП... и доразвит от ГЕРБ & управляващи съдружници... 

 

Резултат от изображението за скъпо парно

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Навън е топло, а "Топлофикация" ни сгрява днес и вътре!

Нищо, че е 20 градуса!* >> От утре започва пускането на парното в София

Енергийният експерт на „ДНЕС“ Георги Христов: Държавата не си свърши работата, но увеличи цената на парното

Скандално!* >> Парното скача от 3 до 9 % от 1 октомври (Обновен)

Само за парно ни дерат с 15% тази година!* >> Парното поскъпва за втори път от октомври

 
80738