Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Щъркелови факти: Про...
Щъркелови факти: Пробойните в демагогията на Борисов!

Щъркелови факти: Пробойните в демагогията на Борисов!Коментар на Зорница Пеева – еколог, експерт на Движение "ДНЕС", доброволец на Националния референдум

Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли."

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред Европейския парламент, където през миналата седмица представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Изказването на Борисов бе в отговор на коментар на лидера на Зелените в европарламента Ска Келер за строителството в Националния парк "Пирин" и опазването на природата.

И светът занемя… Борисов не можа сякаш да понесе 15-те минути слава на Доналд Туск и речта, с която той впечатли България. Трябваше да го цака! Да е нещо по така, по-напред… Да може гордо да се удари в гърдите и да извика: „Булгар, Булгар“!

Сигурно сте пуснали сълза от умиление и цяла седмица сънувате щъркелови гнезда и блатни кокичета. Животът в България е не просто розов, той е зелен и прекрасен. Имаме най-зеления премиер, най-зеленото правителство, най-зелената държава. Всичко е толкова прекрасно… И председатели на ЕС сме! Разкош, плаче ми се от умиление!

Най-сетне и вселената научи за безстрашния, смел, храбър и зелен Борисов. Този, който спасява щъркели и кокичета и строи стадиони в села със 50-60 човека, а икономиката ни хвърчи ли хвърчи…

Браво, Бойко! Браво, Борисов!

Европа потъна в сълзи! Нежна, поетична душа! Трогателно!

Всички прозряха, че премиерът е готов месо от костите си да къса, за да опази природата в България. Браво, Борисов, ти си си готов отвсякъде при това и за еколог №1 на ЕС!

Популист

Популист на квадрат

Популист на куб

Популист на n-та степен...

Абе, популист, та дрънка отвсякъде! Казва народът.

Демагогия, от която може да ти призлее! Затова да оставим шегите, защото реалността в България не е нито зелена, нито забавна…, камо ли екологична, особено с "чистия" въздух в София и другите големи градовеПИАР въздух не чисти!; Нова доза гениалности на столичните общинари

Като изместим настрани абсурдната патетика и смехотворния и наивен популизъм, Борисов по същество направи сериозни пропуски в речта си пред Европейския парламент.

НА ПЪРВО МЯСТО: Той се обяви за „зелен човек“. Без да знаем дали не смята, че е пратеник от друга планета, всъщност той направи това си изказване след като цялото му правителство и всички т.нар. „говорители на ГЕРБ“ нападнаха именно „Зелените“ след решението на МС за Пирин. Наричаха ги „платени“, „отвън зелени, отвътре червени“, „политически мотивирани“ и т.н. и т.н.

И на този фон Вождът-премиер обясни пред Европа, че е „зелен“! Каза и, че спасява щъркели. И блатни кокичета. И дървета. И гори... И планини... Всичко. За пореден път Борисов влезе в ролята на онази мома Калина от македонската песен, която е готова да се престори на „риба мрена“ само за да „преплива реката“… А в случая на Борисов - да си спаси еврофондовете.

НА ВТОРО МЯСТО: Кралят Слънце всъщност демонстрира за пореден път бруталното си пренебрежение към темата за опазване на околната среда. Защо ли?

Защото, според него тя се свежда очевидно само до презасаждане на блатни кокичета и безпрепятственото излюпване на щъркелчета. Между другото, щъркелите са прелетни птици и гнездото в България се ползва половин година, а блатните кокичета не трябва да се местят, още по-малко от министри. Тяхната зона просто трябва да е защитена!

НА ТРЕТО МЯСТО: Борисов обеща и пред ЕП, че става въпрос за построяването на един единствен лифт на територията на Пирин, докато фактите показват, че няма проект за лифт, а решение, трикратно разширяващо зоната "сгради и съоръжения" и допускащо строителство в други 45,8% от парка. А пък лифт в концесионната площ може да се изгради и сега, след екологична оценка и оценка за съвместимост.

НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО: Премиерът обяви Банско за курорт от ТОП 10-ката на Европа. Всъщност, Банско не е в топ 10 на курортите в Европа (нито дори на зимните такива), докато Пирин е в топ 10 на Националните паркове в Европа.

НА ПЕТО МЯСТО: Борисов обясни, че заради липсата на втори лифт, държавата осолявала  пътя, за да се качват хората с коли...?! Безумно, но да разясним, че независимо дали има или няма втори лифт, пътят ще продължи да се чисти и осолява, без значение колко коли се движат по него. Поне не ни е известно да има предложение за затварянето му през зимния период.

НА ШЕСТО МЯСТО: Няма как да подмина и изказването на премиера, касаещо боклука в София и наглостта да се похвали, че преди него отпадъците се изхвърляли в деретата на Суходол. А сега София била най-добре организираната по управление на отпадъците. Всичко, както го пишело в европейската книга…

Боже опази! Блажени са верующите... и ние невежите покрай тях!

Всъщност, София е на последните места в ЕС по добро управление на отпадъците. С един от най-ниските проценти на рециклиране и с проект за изгаряне на отпадъците, който допълнително ще влоши качеството на въздуха в града. Да, въздухът! Този, за който щели да се грижат с Фандъкова през цялата 2018 година! Та, нали са зелени!?! Ама ако дотогава не вземем от задух и мръсотия да измрем!

Ами, зелени сте! Позеленели сте от некадърност, некомпетентност, наглост и популизъм.

А що се отнася до щъркелчетата, как не ви беше поне малко срам. Да говорите за това как се грижите за излюпването им, спирате трасета и пренареждате реда в държава, изпаднала в демографска катастрофа и тотален морален упадък. Страна, в която надеждата отдавна е отлетяла, а с нея и децата ѝ. Държава, чието население се топи и старее, докато младите бягат в чужбина, за да намерят спасение за себе си, болните си родители и децата си.

Това ли е, вашият рай, Борисов? Това ли е прекрасната България, която рисувате и описвате пред Европа и света?

Това ли е истинската ни Родина?

Демагогията ви е противна и нагла! И на нас ни писна! "Птиците се броят на есен" всъщност е фраза, която лесно се обръща и някои птици се броят през зимата, а други през пролетта.

Пролетта идва! Не е далеко и Денят...!

Време е да кажем, да назовем истината и да излеем гнева си!

Време е да сложим край на бруталната лъжа, лицемерие и демагогия, за да си върнем обратно държавата!

За нас и нашите деца!

А И ИМА ТАКЪВ НАРОД!

И той заслужава... пролетта и промяната...!