Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Шуробаджанащина – еп...
Шуробаджанащина – епизод пореден, приказка безкрай

Шуробаджанащина – епизод пореден, приказка безкрайКоментар на Зора Ангелова

Думата „шуробаджанащина“ комай ще се окаже най-експлоатираната в българския език в последно време. Поредният епизод от сагата се разиграва тези дни, когато БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за роднински връзки между властта и организираната престъпност. Водевилът по всичко личи и занарред ще продължи.

Този път и името на премиерът Борисов попадна в обсега на престрелките – левият депутат Таско Ерменков напомни, че министър-председателят е бил съдружник с Пашата и че са работили с Маргините в една фирма. Освен това, Ерменков съобщи, че шефът на разузнаването Драгомир Димитров е втори братовчед на Борисов

Впоследствие ГЕРБ направиха изявление и криво-ляво го опровергаха.

От управляващата партия веднага контраатакуваха с нови данни срещу „червения“ депутат Георги Стоилов, чийто брат беше арестуван преди няколко дни като член на организирана престъпна група. Борисовите депутати пак обориха тезата на Стоилов, че не е в близки отношения с брат си, с информацията, че до 2013 г. той е бил съдружник със съпругата на брат си във фирмата „Монарх мултигейм технолъджи” и се е занимавал с внос на ротативки за игра на комар.

Последва контраатака на контраатаката – на мушката на БСП попадна зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който беше обвинен в корупционни схеми, за които се знаело още преди неговото назначаване, тъй като браншовите организации подали сигнал до МС и премиера. В периода от 2012-2014 г., като шеф на Сдружението на българските превозвачи, той събирал пари от колегите си с цел да урежда издаването на разрешителни за превози. Премиерът знаел за скандала, но до момента не е реагирал по случая. За разлика от него, Прокуратурата реагира, пък и макар и половин година след назначаването на Попов в Министерството на транспорта.Кога и как ще приключи проверката – времето ще покаже.

Междувременно, социологическата агенция „Галъп“ излезе с данни от експресно проучване на общественото мнение, според което 2.2 милиона (41% от анкетираните) са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17%  - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. „Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично“, коментират социолозите от „Галъп“. Това е тъжната истина – претръпнали сме!

Междувременно Йончева обяви, че тези дни и филм ще прожектира за героичната ни граничната стена с Турция, а дори и покани Борисов! А в четвъртък разпространи снимки, от които е видно, че стената дори и деца я минават само малка стълбичка да имат.

Това, което прави впечатление в поредния епизод на сагата „шуробаджанащина“, е че под обстрел са второстепенни политически герои, с изключение на премиера Борисов. Георги Стоилов определено не е сред водещите фигури в БСП, а Ангел Попов се подвизава в правителството от квотата на Обединените патриоти. 

Ако трябва да обобщим сериала на абсурдите до момента, то нещата изглеждат приблизително така: В първите епизоди се отстрелват едри, но неудобни за партиите си риби, а в последващите епизоди на мушка иде дребната цаца. От коя част на биологичното разнообразие ще е следващата доза рибоци за отстрел можем само да гадаем. Едно е сигурно – риболовът ще продължи, а водите от ден на ден стават все по-мътни и избистряне не се очертава,а мъката народна се задълбочава.

А ние май точно от избистряне имаме нужда. И от наказания! Защото само с приказки и взаимни обвинения корупция не се бори и държава не се оправя. Този цирк го гледаме вече години и на всички до гуша ни дойде. Отвратително е даже! И така ден след ден, година след година, положението става все по-забатачено и като че ли все по-непоправимо и все по-безнадеждно...

Българите изискваме работа и отговорност от властта, работа и отговорност в интерес на хората, на обществото, на България. Но уви, не го получаваме! Ние вече не очакваме нищо добро от това, което се случва в България, не го очакваме и не искаме онези, които сме избрали да ни "управляват" така оттук натам!

И ще им го припомни на следващите избори....!

Защото и БСП и ГЕРБ и т.нар. патриоти и всички станаха едно, станаха част от една голяма политическа сделка, в резултат на която вкупом се подредиха само от едната страна на монетата, с едни и същи интереси, с едни и същи цели, с едни и същи стремежи за власт, власт и само власт на всяка цена...! Власт, заради самата власт и облагите от нея.

И за това и не без основание народът казва: "всички, абсолютно всички  са маскари“! Убеждавам се вече, прави са хората! 

При тази "приказка" безкрай ние като че ли е крайно време да спрем само да приказваме и само да се оплакваме! Време е да се стегнем и да се  вземем в ръце! 

И както самите помежду си казваме и на празник, и на делник, и сутрин, и вечер: Време е за  дела и то за народни дела, а не за приказки до безкрай! Хайде...