Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Швеция препоръча да ...
Швеция препоръча да се работи от вкъщи до края на годината

Швеция препоръча да се работи от вкъщи до края на годинатаБританското правителство отложи облекчаването на мерките за отделни икономически сектори

 

Швеция, чийто противоречив по-мек подход за ограничаване на COVID-19 привлече световното внимание, заяви, че ще продължи да насърчава хората да работят от дома си, когато е възможно, след като страната премина прага от 80 хиляди заразени с новия коронавирус, предава Франс прес. Препоръката ще остане в сила до края на годината.

През последните дни Швеция отбеляза положителни тенденции, като намаляване на броя на новите случаи, особено сериозните, нуждаещи се от интензивно лечение. Агенцията за обществено здраве на страната обаче отбеляза, че „ако контактите ни отново се увеличат, съществува значителен риск от ново разпространение през есента“.

В четвъртък Швеция докладва нови 318 потвърдени случая на COVID-19, като общият им брой достигна 80 100. В страната са регистрирани общо 5 739 смъртни случая, свързани с новия коронавирус.

За разлика от повечето европейски държави, Швеция никога не е налагала изолация на населението и затваряне на бизнеси и стана известна с това, че има една от най-високите смъртности на глава от населението в света.

Британското правителство спря планираното облекчаване на мерките за част от икономическите сектори заради ръст в броя на заразените. За последното денонощие броят на новите случаи на COVID-19 във Великобритания скочи на 846 - най-високото ниво през последния месец. Заради повишения риск правителството се отказва от планираното за 1 август възобновяване на работата на редица обекти като спортни клубове, казина, салони за красота. Отлага се и зелената светлина за организиране на сватбени церемонии с до 30 гости, както и възобновяването на дейността на част от театрите. "Казах, че плановете ни да отворим отново обществените дейности и икономиката е условен, че не бихме се поколебали да сложим спирачки, ако се наложи. Нашата оценка е, че сега трябва да натиснем този спирачен педал", коментира премиерът Борис Джонсън. Великоритания вече обяви, че връща ограниченията в някои части на Северна Англия заради нарастващия брой заразени с коронавируса. От полунощ са забранени срещите на хора от различни домакинства на закрито в град Манчестър и предградията му, в части от Западен Йоркшър и Източен Ланкашър. В засегнатия от мярката район живеят голям брой мюсюлмани, а рестрикциите бяха обявени преди днешния празник Курбан байрам.

В Гърция въведоха строги мерки във връзка с Курбан Байрям, предава БНР. Със задължителни маски се допускат определен брой вярващи в джамиите. Масови са проверките в цялата страна за спазване на мерките. "Молете се в къщи", препоръчват гръцките санитарни власти на мюсюлманите. Във връзка с празника Курбан Байрям ограничиха броя на хората в джамиите.

Кметове оттеглиха издадените разрешителни за молитва извън храмовете. Полиция и местните власти охраняват места, където по традиция се извършват масови молитви на празника. Забранено е събиране на повече от 10 души на тържество в домовете. Строгият контрол е във връзка с риск за масово предаване на коронавируса, както се случи в Ксанти преди месец.

Гръцката църква също разпореди строго спазване на санитарните мерки  в християнските храмове и забрани събирания за църковните празници. Носенето на маски е задължително във всички затворени обществени места. Глобата е 150 евро дори и за неправилно поставени маски.

Поради зачестилите случаи на събиране на много хора в нощните заведения по островите, полицията следи с дрон броя на клиентите. При нарушение се налагат строги глоби и затварят заведения. Днес след извънредно заседание на правителството се очаква въвеждане на по-строги ограничения.

- Тримесечните приходи на Фейсбук са рекордни, въпреки липсата на реклами. Те почти са се удвоили и потребителите са се увеличили, въпреки бойкота на рекламодателите.

Водещата социална мрежа заяви, че е реализирала печалба от 18,7 милиарда долара приходи през наскоро приключилото тримесечие, тъй като броят на хората, които използват платформата месечно, е нараснал до 2,7 милиарда души.

- През изминалото денонощие броят на заразените с коронавирус в Токио надхвърли 400 души, което е рекорд за целия период на епидемията, обяви губернаторът Юрико Коике. Ръководителят на столичната администрация призова за пореден път местните жители да се въздържат от посещения на места, където има масово събиране на хора, и по възможност да не излизат от домовете си вечерно време.

Японското правителство смята, че към момента няма необходимост от въвеждане на извънредно положение в страната. Властите не смятат, че случващото се е втора вълна на разпространението на коронавирус в страната, но експертната комисия към правителството ще следи внимателно развитието на обстановката.

По последни данни общият брой на заразените на територията на Япония от началото на епидемията надхвърля 53 500 души, а леталните случаи са 1 020. 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 132139