Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално / Сигнали за фрапиращи...
Сигнали за фрапиращи нарушения на ЕВН в приемната на „ДНЕС” – Пловдив. Продължава и sms тормозът на мобилни оператори към пенсионери

Сигнали за фрапиращи нарушения на ЕВН в приемната на „ДНЕС” – Пловдив. Продължава и sms тормозът на мобилни оператори към пенсионериСлед започналите коментари за законосъобразността на такса "включване", която е 20 лв., ЕВН предприе нова стратегия, споделят доброволците ни от приемната на ДНЕС в Пловдив. Мнението им е вследствие на няколко жалби на граждани, обърнали се за съдействие към Движението. 

„Не изключват след предвидения 10-дневен срок след датата на заплащане, а след 2 или три месеца, без да предупредят абоната, вадят изпълнителен лист, образуват  изпълнително дело, начисляват освен лихвите, адвокатско възнаграждение от 300 лв. за изпълнително дело. От  двадесет лева такса за включване се получават 400 лв.!”, възмущават се гражданите в приемната на „ДНЕС” – Пловдив. 

Такива случаи  вече не са случайност, а система, смятат доброволците на „ДНЕС”, тъй като ЕВН не са предупредили своите клиенти за промяната в техните правила. Като още по-парадоксален представят случай, в който клиент си е заплатил дължимата сума още през м. януари 2014 г., но юристът на ЕВН завежда през м. февруари дело за същия клиент и за същата сума. 

Друг фрапиращ случай е, че ЕВН-енергоснабдяване продължава да сменя безобразно електромери, без да информира  своите клиенти, без да спазва изискването за информираното съгласие от стана на клиентите. Протоколите не се подписват от клиентите, а се пускат в пощенските им кутии, информират от „ДНЕС” – Пловдив. 

„Масово явление в Пловдив е служители от ЕВН, които отказват да се представят. Не били техници, не са инкасатори. Някъде по средата на отчетния период отварят ел.таблата и ако случайно ги сварят собствениците, отказват да се представят, отказват информация, а в някои случаи просто се втурват да бягат”, жалват се пловдивчани. Това оставя усещането, че електромерите се манипулират и все повече граждани настояват  електрическите табла да се заключват и ЕВН да поставя бележка за дата и час на посещение. 

Продължават жалбите и срещу мобилните оператори, съобщават от приемната на „ДНЕС” в Пловдив. Потърпевши са предимно възрастни хора, които не разбират офертите, които получават. Пенсионерите се оплакват от агресивното предлагане на различни корпоративни подаръци: услуги, телефонни и GSM  апарати, след което се оказва, че са обвързани с двегодишен договор. Старите хора получават и sms-и, които дори да не четат (защото не знаят как), се оказва, че впоследствие заплащат. Според 82-годишна жена, потърсила съдействието на доброволците на „ДНЕС”, цяла нощ получавала съобщения. Плачейки, обяснила, че сметката й е 54 лв. при такса за услугата 2.90 лв.