Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сигнално жълто. Сега...
Сигнално жълто. Сега! Не след 50 години! (ОБНОВЕН)

Сигнално жълто. Сега! Не след 50 години! (ОБНОВЕН)Информационен сайт „ДНЕС“

Позиция на Вихър Бойчев  

Протест без лидер безпартиен, непрофсъюзен обхващаш различни социални групи. Тръгнал от недоволство срещу високите цени на горивата и прераснал в „не се издържа, писна ни“. Става дума за Франция, но твърде много характеристики, а и исканията напомнят за България. Нали?!

Бурята в Париж продължава със страшна сила и помита всичко  по „Шанз-Елизе“. Протестната вълна се разраства все повече. Има жертви, брутална намеса на полицията, фрапиращ вандализъм, хиляди  арестувани, стотици хиляди по улиците, сълзотворен газ и гумени куршуми...

При нас стихията поотмина... Засега. Студено, празници идват, семейства се събират. 100% бъдете сигурни обаче, че демонстрациите ще избухнат пак и то с нов заряд и сила в  близките месец-два. Няма как иначе да е. Защото нищо не се промени, освен попадналите от уплаха на монополиста „Лукойл“ и Борисов бензинови цени. Пък и напрежението в страната е огромно и трупано отдавна...

 

А на поутихналия и не толкова масов на моменти бунт, не бива в никакъв случай да се радват най-вече управниците ни, защото народът се разсъни и в огромното си мнозинство подкрепя и протестиращите, и техните искания за достоен живот, за справедливост, за смяна на системата. Седмици наред недоволството заливаше надлъж и нашир страната. Хиляди обикаляха под прозорците на МС в викове „Оставка“ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК. Напрежението ескалира опасно. Блокираха се проходи, пътни артерии, бензиностанции и граници. Почти като във Франция тези дни - ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК 

 

Жандармерията също се намеси и по нашия си български и милиционерски начин, уплашената власт прибягна до сплашване, актове, икономически репресии... на Шипка всичко е спокойно.

Погледнете наоколо. Виждате ли абсурда. Държавата свали с няколко стотинки цената на бензина. Правителството развърза коледната торба с обещанията. Запалихме свещите на елхите в големите градове. Заметоха боклука... И вече тихо и спокойно се готвим за предстоящите празници. Поне привидно е така. И няма  дълго да е така...

 

Нека сравним протестите във Франция и у нас. Кои са „Жълтите жилетки“, кои сме ние. Какво искат французите, чийто стандарт на живот е няколко пъти по-висок от нашия. И от какво ние сме недоволни и гневни. И защо всички казваме НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ТАКА!

"Жълтите жилетки" нямат организация, нямат систематизирани искания, не разчитат на партийна или синдикална подкрепа. Мобилизацията се случва през социалните мрежи. Това са мъже и жени на средна възраст, лоялни данъкоплатци, работещи хора, с ангажимент към общността си, които в почивните си дни са решили да излязат по пътищата, вместо да си седят вкъщи. Излезли, за да се борят за правата си.

Поскъпването на горивата, утежнено заради еко-данъка, беше само спусъкът. Последва недоволство, с чисто социално-битова окраска. Французите обявиха, че качеството им на живот се влошава, не могат да си посрещат разходите си, не им харесва начина по който ги управляват. Много интересни са резултатите от последните социологически изследвания.

72% от французите (по данни на Harris Interactive от 2 декември, денят след най-мащабните демонстрации) казват, че продължават да симпатизират на "жълтите жилетки", въпреки насилието в столицата. Огромното мнозинство от хората (90%) се възмущават, че "властите не реагираха на висота по време на събитията". 72% от анкетираните смятат Еманюел Макрон за "арогантен", 71% - "човек без връзка с реалния живот на французите", 68% - "твърде авторитарен"!!! 

И донякъде „Жълтите жилетки“ победиха. Макрон отстъпи и се отказа да въведе новия акциз на горивата. Но... хората  продължават социалната си революция. Готови са на всичко!

А ние!? Ние сме най-бедната и най-тъжна  нация в ЕС. Ние не можем повече така, защото не получаваме това което ще ни позволи дори да оцелеем. Ни повече, ни по-малко. Ние не можем дори и да си и мечтаем за придобивките и стандарта на живот, заради който подивяха от недоволство французите! Ние сме 50 години след тях...!

В България гневът от безнадеждност бе наречен „платен“,, „организиран“, „политически оцветен“, „необоснован“, „много малък“, „хаотичен“, „незаконен“... Обиди и квалификации към цялото общество, към всички българи, които едва свързват двата края! И не само към тях!

 

Когато хиляди поискаха достоен живот и нормални доходи – получиха измъчената оставка на един вицепремиер... и 6 стотинки по-евтин бензин. Когато седмици наред България се бунтуваше, медиите интервюираха "възмутени" хора, защото седели в задръствания... И то, след като първа новина в емисиите все пак бяха стихийните протести и бруталността  на „жълтите жилетки“ в Париж.

Когато под прозорците на Бойко Борисов се скандираше „Оставка“, вие сте позор“, „Промяна“, българското правителство запушваше усти с пари, с придобивки... и с циничност! И въпреки всичко 70% от хората в България подкрепят протестите срещу управлението. Близо 80% са недоволни от работата на кабинета Борисов 3.

И просто и ясно е, нека видим тези, дето са 50 години пред нас във всяко отношение. Нека си извадим изводите. И нека не бездействаме и мълчим!

 

Време е властта и политиците ни да осъзнаят и приемат, че имаме право да избираме, имаме право да искаме по-добър живот, по-добри управници, по-добро бъдеще за децата ни. Да искаме и да го получим. Или ще си го вземем!

Време е да се обединим и да се облечем в жълто. Сигнално жълто.

5 млн. българи имат причина да го направят! Във Франция минималната заплата е три средни в България. Там социалната система е разглезила максимално данъкоплатеца и въпреки това хората бурно и необуздано протестират – тук социалната система УБИВА -ВСИЧКИ !

 

Там – под Триумфалната арка имат отговор и протестират бурно против  дивашката, арогантна и безцеремонна политическа измама „Макрон“.

 

Ние – след като избирахме три пъти едни и същи неграмотни, провалени и некадърни политици, пишем постове по социалните мрежи. И така подкрепяме протестите...! И така се борим за нашите права! Демек, ако може някак си... другите да се борят за нас...!? Други вместо нас да воюват и побеждават!

Франция и Европа пламнаха! НИЕ...? Дано не е след 50 години...

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Десни сенки от миналото... пак ще се обединяват!? За наше "добро"

Колко да са "малки“ нашите протести...! За розовата България на властта и кафявата действителност! (ОБНОВЕН)

Хиляди българи отново протестират. Блокираха Петолъчката и АМ „Хемус“, но ги спряха преди „Кулата“! Бойко Борисов се направи в Брюксел, че нищо не се случва! (Обновява се)

От протеста в СОФИЯ: Днешните сметки са непосилни за обикновения човек! Наблюдаваме спад на цените на горивата - има резон, че сме излезли на улицата

В справедлива битка за достоен живот ! >> "Жълтите жилетки" блокираха пътища в цяла Франция (Снимки)
83479