Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Синдикатите искат, Г...
Синдикатите искат, ГЕРБ обещава, народът плаща

Синдикатите искат, ГЕРБ обещава, народът плащаПозиция на "ДНЕС"

 

Синдикатите искат, ГЕРБ обещава, народът плаща

Ръководствата на най-големия синдикат у нас (КНСБ) и на доскорошната управляваща партия (ГЕРБ) се срещнаха, за да обменят предизборни идеи и обещания. Дотук няма лошо – срещат се, говорят си. Чудесно! Само че, резултатът от този разговор е, че ГЕРБ все повече придобива лява политическа окраска, а КНСБ все повече заприличва на политически субект, но не и на бранител на трудовите права на своите членове, в частност, и на работещите хора в България, като цяло.

Какво всъщност се случи на срещата?

Лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Б. Борисов намери пореден повод да се потупа в гърдите колко много е направил и колко е недооценен от простия български народ, а лидерът на КНСБ се вживя в ролята на основен политико-икономически фактор в държавата и, в типично негов стил, удари няколко пъти по масата, за да е ясно кой командва всъщност парада.

Истината е, че зад галещите ушите на електората приказки за ръст на доходите всъщност се крие ярък популизъм, неподкрепен с икономическа логика и изместващ фокуса на публичното говорене от далеч по-съществени за развитието на страната ни проблеми.

Например, не стана ясно какво предлага КНСБ и какво обещава ГЕРБ по проблемите на демографията, как виждат реформите в образованието, здравеопазването и осигурителната сфера. Разбра се само, че образованието ще цъфне и върже тутакси, щом увеличат учителските заплати (с 10% според ГЕРБ или с 25% според КНСБ), а здравеопазването ще си реши всичките проблеми, щом бъде премахнато разделянето на здравните услуги на два пакета. Демографският ни баланс пък немедлено ще тръгне в положителна посока, щом държавата започне да стимулира ражданията на нискодоходните групи от населението. Дано се сещате кои са тези групи!

Какво поиска КНСБ?

  1. Увеличение на заплатите, но не къде да е, а в бюджетната сфера. И това не е случайно, защото е публична тайна, че синдикати има основно в държавния сектор и че в частния никой не ги бръсне за… Т.е. синдикатите за пореден път искат да разпределят парите на данъкоплатците. И не само да ги разпределят, ами преди това да им увеличат данъците, защото същите тези данъкоплатци, видите ли, били богати и трябвало да си плащат за богатството, за да издържат бедните чиновници.
  2. Увеличение на данъците върху доходите по схема, изключително приличаща на включената в предизборната програма на БСП.
  3. Никаква приватизация или концесии в енергетиката, което също не е случайно, защото това е един от бастионите на синдикализма. Всяко преминаване на собственост в частни ръце означава проблем за синдикатите и най-вече за синдикалните велможи, които към днешна дата получават тлъста издръжка (заплата, телефон, автомобил, секретарка, офис и т.н.) от енергийните предприятия, които да не забравяме, че се финансират от нашите данъци, от нашия джоб.
  4. Разработване на програма за възстановяване на икономиката. Чудесно! Чукнали са се по темето, че без работеща икономика няма откъде да дойдат социалните благини, но (!) според синдикалните икономически корифеи възстановяването на икономиката минава през източването й чрез нови данъци (например, чрез въвеждане на данък върху финансовите транзакции в размер на 1 на сто!), по-висока издръжка за администрацията и никакви реформи в управлението на енергетиката и останалите държавно контролирани сектори.
  5. Създаване на съдилища, състоящи се от представители на синдикатите и на работодателите, които да въздават правосъдие в областта на трудовото законодателство. Не им стига на синдикатите, че се правят на законотворци и управленци, без никой да е гласувал за тях, ами сега и съдии са решили да стават. Е, няма що! Вся власт советом!!! Само че този Ленинизъм, който дрънка в главите на обезумелите ни синдикалисти, започва да минава всякакви разумни граници.

От КНСБ искат, искат, искат, а от ГЕРБ обещават, обещават, обещават…

Впрочем, те от КНСБ 30 години все това си правят – искат и обикновено получават поисканото, затова сме на този хал. Защото нито едно българско правителство не пожела да приложи малко повече твърдост срещу безкрайните щения на синдикалните велможи.

Синдикално-гербаджийският популизъм струва пари и тези пари ще се плащат от данъкоплатците. Затова данъкоплатците, които са и избиратели, трябва добре да помислят и да решат дали ще повярват на захаросаните обещания и дали са готови да плащат сметката.

 

 


22579