Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Сиви теории! >> Иван...
Сиви теории! >> Иван Костов: БСП, Атака, Марешки и Доган са по-опасни от русофилите

Сиви теории! >> Иван Костов: БСП, Атака, Марешки и Доган са по-опасни от русофилитеТой получи мощна подкрепа за атаката, която получи. И аз съм бил атакуван. Но арх. Игнатов го защитиха. Защото той е от протестния вот - сто процента гражданин, не е политик.

"Уязвими сме от Русия, защото на българина му е внушено, че не може да постигне нищо сам, че свободата му е дошла даром, че има комплеuс за малоценност, за признателност".

 

Така отговори на въпрос защо България е по-уязвима от Русия от други държави бившият премиер Иван Костов.
Малофеев и Решетников не са важни за Москва. Малофеев не успя по никакъв начин на Балканите, коентира бившият премиер Иван Костов пред bTV.


Според него преди 5 години Решетников може да е бил силен, но не и днес. "Не мисля, че той има каквато и да е тежест в България", коментира Иван Костов.

Хората по-скоро ги е страх от Русия, допълни той. По думите му и сдружение "Русофили" няма такова влияние в страната, като посочи, че става въпрос все пак за неправителствена организация. "Руското влияние в България е много силно и България е много уязвима. Нашето общество е по-уязвимо за руската хибридна агресия, защото на българския народ му е внушено, че той е получил даром свободата си и не може нищо да постигне сам. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност, това е дълбокият корен на тази уязвимост, каза още Костов.

Има къде-къде по-голяма опасност за България от русофилите, каза той и посочи, че освен Коалиция за България, сред политици русофили има и в Атака и Воля.

"За националната сигурност има значение в каква степен Русия има симпатиите на партии, които са в парламента или са част от управляващите коалиции, както беше в Италия, тук "Атака" и т.н. Влиянието на партиите е много по-голямо, рискът да прокарат небългарски интереси е много по-голям от някакви НПО-та", коментира Костов.

 

"Чорни си беше въобразил, че може да диктува икономическия живот през "Мобилтел", да се намесва навсякъде. Тогава бяхме доста по-уязвими за този риск", припомни Костов историята с изгонване на Майкъл Чорни от България преди 20 години.

 

"Решетников се самолансира като важен човек в България, без да има такава тежест, той е пенсионер и е много встрани от вземането на решение. Не мисля, че той има каквато и да било тежест или дори, че има и силни позиции в България, известен е конфликта му с Корнелия Нинова, която е основният глас за сваляне на санкциите срещу Кремъл. От 30 години се занимавам с национална сигурност и твърдя, че Решетников не е важен за Москва, както и тези срещу, които е следствието", категоричен беше бившият премиер. 

 

Той коментира и Брекзит, като се обърна към премиера Борисов и министър Захариева Да се направят усилия и намери алтернативно решение за ирландската граница. Да се уреди по друг начин този въпрос, да излезе Обединеното кралство със споразумение. Ако обществото във Великобритяния развие негативизм към европейските граждани, ще е зле за българите и за всички останали. Щетите ще бъдат големи за Великобритния , но и за ЕС. Мисля че Брекзит трябва да се отложи още един път, смята Костов. 


Костов даде своето мнение и за предстоящите местни избори: Кампанията се води с ясни политически тези от Мая Манолова и Йорданка Фандъкова И двете са много опитни. Но това, което виждам, по най-болезнените теми - за мръсния въздух, транспорта, боклуците и др. гласът на арх. Игнатов е по-различен. Той говори конкретно, говори с визия. Той получи мощна подкрепа за атаката, която получи. И аз съм бил атакуван. Но арх. Игнатов го защитиха. Защото той е от протестния вот - сто процента гражданин, не е политик. Пожелавам да стане и политик. Изключвам политиците, които си направиха друга сметка. Виждам и елемент на неискреност у премиера. Кой може да направи мръсна кампания? Говоря за другата защита - от журналисти, от общественици, посочи той.

Въпросът е оттук нататък да има положителна динамика, да намери верните послания, дали ще спечели протестния вот, той не е на БСП, каза още Костов по адрес на кандидата за кмет на Демократична България.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/


112670