Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Скандален, недолюбва...
Скандален, недолюбван от фермерите бивш зам.-министър става шеф на Държавен фонд ”Земеделие”

Скандален, недолюбван от фермерите бивш зам.-министър става шеф на Държавен фонд ”Земеделие”Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд ”Земеделие”. Той беше заместник-изпълнителен директор на ДФЗ в периода 2011 – 2013 г., когато начело на фонда бе Румен Порожанов. Грудев е и бивш заместник-министър на земеделието и бивш служебен министър, в момента съветник по еврофондовете при министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

 

Преди няколко години, когато министър пак бе Десислава Танева името на Грудев като зам.-министър на земеделието се свързваше със спиране на програмата за развитие на селските райони. Тогава активисти на Асоциацията за агроекологично земеделие поискаха оставката му на протест пред министерството.От експерти той бе обвиняван в загуба от европейските фондове и на стотици милиони за държавния бюджет от агроекологията.


Припомняме още, че Асоциацията на агроекологичните земеделски производители подаде жалби до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС срещу Наредба № 11 по мярка 214 „Агроекологични плащания“ на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев през 2015 г.

 

По-рано през деня шефът на фонда Живко Живков депозира оставката си. Той е написал заявление до министъра на земеделието Десислава Танева, с което моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството. Оттеглянето му се случва на фона на арестите на петима служители на фонда, аферата с къщите за гости и загубените евросредства по програмата за рибарство.

 

От ресорното министерство обясниха, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на УС на фонд "Земеделие". Ще бъде сменен и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов, който има повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с дружества на Миню Стайков.

 

Тезата на прокуратурата е, че фирмите на Стайков са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони. Цитираната от обвинението сума е в размер на 1.8 млн. лева.

 

Баща на Калоян Костадинов е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който твърди, че синът му не се познава със Стайков и не е получил от него луксозен автомобил.

 

 

Източник: https://mobile.frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Поредна рокада: Сменят и шефа на Държавен фонд "Земеделие"

Само толкова? >> Съмнителни 15 къщи за гости откри ДФ "Земеделие"

Арестуваните от фонд "Земеделие" напускат ареста

 

 


107011