Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / СКАНДАЛНА ПРЕДРЕШЕНО...
СКАНДАЛНА ПРЕДРЕШЕНОСТ:<br>Конституционният съд ще спре три от въпросите за референдума на Слави Трифонов

СКАНДАЛНА ПРЕДРЕШЕНОСТ:
Конституционният съд ще спре три от въпросите за референдума на Слави Трифонов"ДНЕС" пита: Странно и дори шокиращо е как преди вземане на решение от Конституционния съд, в медиите се разпространява информация, относно това какво ще бъде решението на съда?!? Интересно е кои са източниците от уж т.нар. независим и надпартиен КС, които предварително предрешават и оповестяват какво ще бъде решението по референдума, иницииран от "Шоуто на Слави"?

 

Оспорените от президента Росен Плевнелиев три въпроса от референдума на шоумена Слави Трифонов ще отпаднат. Такова решение се очаква да вземе в четвъртък Конституционният съд, който трябва да се произнесе по допитването, научи Mediapool от свои източници. 

Преди два месеца държавният глава поиска Конституционният съд да се произнесе по три от шестте въпроса, които "Шоуто на Слави" предлага за всенародно допитване. Единият е да се гласува ли и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; вторият е за намаляване на броя на народните представители до 120; третият е дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. 

Делото бе разпределено на съдията от квотата на президента Кети Маркова. 

По неофициална информация на Mediapool в четвъртък КС ще се произнесе, че и трите въпроса, които Плевнелиев оспори, противоречат на основния закон. Мотивите за решението са различни за трите питания. Най-лесно конституционалистите решили да не допускат въпроса за електронното гласуване, тъй като той вече е подлаган на референдум, а и парламентът прие промени в Изборния кодекс именно заради това. 

Питането за намаляване броят на народните представители от 240 на 120 също ще бъде отхвърлено, като аргументите на конституционалистите ще третират най-вече представителността. „Водещо в решението ни ще бъде съотношението на един депутат и броя на избирателите, които го изпращат в Народното събрание“, казаха от КС, без да дават повече подробности. 

Конституционалистите са решили да не допускат и въпроса за прекия избор на полицейските шефове. "Няма как да стане това в система като българската“, твърдят от съда. 

Очаква се решението да бъде огласено следобед. 

Парламентът реши да пусне и шестте въпроса, предложени от "Шоуто на Слави", без да ги редактира, макар повечето депутати да бяха наясно, че част от тях са проблемни. 

Парламентарна група на ДПС гласува "против" с аргумента, че законът не позволява национално допитване по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание. 

"Против" гласуваха и по един депутат от БСП и Реформаторския блок, а от групата на левицата, както и колегите им от "Атака" изобщо не участваха в гласуването. 

Впоследствие президентът оспори част от въпросите, посочвайки, че според сега действащата Конституция промени в нея или нов основен закон могат да бъдат приемани от Велико Народно събрание (ВНС). 

Според Плевнелиев не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно Народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване да народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление.

 


16553