Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Скандално!* >> Скрит...
Скандално!* >> Скрита камера издава мръсните тайни за БДЖ (ВИДЕО)

Скандално!* >> Скрита камера издава мръсните тайни за БДЖ (ВИДЕО)Ръководството на БДЖ не сезира прокуратурата за кражби в особено големи размери от страх да не бъде обвинено в безстопанственост. За тази и още няколко други скандални практики говори Евгени Димитров, инспектор по вътрешна сигурност в БДЖ-Пътнически превози, в запис със скрита камера, направен от друг участник в същия разговор - вече бившият служител Петър Бръснаров (експерт "Вътрешен контрол").

Цитиран от OFFNews, той разкрива, как само от вагонно депо "Надежда" са откраднати кабели за 300 000 лева от вагони, намиращи се там.

"Нямаме огради, всичко ни е разграден двор. Нямаме видеонаблюдение. Виждам циганите как влизат, но виждам сенки, а не лица и нашите хора отиват с колове да се бият с циганите. Нямат право на пистолети, невъоръжена охрана е", казва служителят по вътрешна сигурност.

"А Владимиров вика - не може, защото ще ни обвинят в безстопанственост, ако сезираме прокуратурата, че полицията не работи", допълва инспектор Димитров. 

Двама от охранителите на железопътно депо "Надежда" пък били пребити, а пистолетите им отнети от крадци. После за да не се разгласява случая, служителите по сигурността са били обезщетени с по 100 лева, за да си мълчат. Това разкрива друга част от запис със скритата камера с Евгени Димитров.

Словоохотливият Димитров обяснява и надълго и широко как жалбите на недоволните клиенти на националния жп превозвач се пренасочват директно към "кръглата папка".

"165 жалби имаме за последното тримесечие на 2017 г. 165 жалби! И никой не ги разглежда тези жалби. Питаме какво се случва по тия жалби: О, ама те пишат само глупости. Пишат глупости, ама като им омръзне да пишат, отиват на автогарата. И така става."

"Докато ДПС подкрепя управлението, нови влакове за БДЖ няма да има, а пътниците ще се насочват към автобусните фирми, които се отчитат на партийната каса", продължава Димитров.

Според него уж опозиционното движение има решаващата роля да няма реформи в националния жп превозвач, тъй като има схема за финансирането на партията с карти за зареждане на гориво от бензиностанциите. Твърди и че това е причината в компанията да се извършват фиктивни ремонти на подвижния състав.

Пред OFFNews направилият записа Петър Бръснаров потвърждава, че всичко, което се чува, наистина е изречено.

"Честно казано общо взето няма полза от нашите влакчета. Щото като вкараме нови вагончета, автогарата ще се опразни", казва инспекторът по вътрешна сигурност в БДЖ.

След това словоохотливият Димитров обяснява схемата:

"Нашите машинисти нямат такива карти (б. ред. - показва карта за зареждане с гориво). На тях пише Национален съюз на превозвачите. Отиват и бумкират (б. ред. - зареждат) 500 литра в автобусите и 10 процента - за ДПС. Точно така е. Сигурен съм. Това е председателят на комисията по транспорт, едно момченце младо от Стара Загора (б. ред. - председател на парламентарната комисия по транспорт е депутатът от ДПС Халил Летифов, избран от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора). Ей това им е. Щото имат мандат до 2020 година. След това обещаха нови машинки, вагончета. А до 2020-а ще си караме с тия барачки. Фиктивни ремонти, нагоре-надолу, колкото може..."

"До 2020 трябва да изкараме с тия бараки. 2020! Те нямат приходи от това нещо. Ние само искаме. А "Ивкони" им дават пари, "Етап Адрес" дават, "Биомет" дават пари, "Метро" (б. ред. - превозвач) дават милиони на турчина. Това са пари, приходи.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Милиарди за пътища - стотици загиват по тях

Обществена поръчка за... сватба и погребение

Моделът „17>137“, БДЖ, нашите милиардери… и обществените поръчки

Министрите - носните кърпички на Борисов

Личните карти - новата-стара далавера за милиони

Следващите жертви на Борисов

България: Фактите говорят“ – седма част