Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Скандално* >> И кита...

Скандално* >> И китайски жп гигант поиска спиране на търга за нови влакове на БДЖИ китайският гигант в производството на влакове CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) обжалва условията на обществената поръчка на БДЖ за доставка на 42 мотриси с бюджет от 675 милиона лева.

Компанията е внесла жалба № ВХР-2208-05.10.2018 в Комисията за защита на конкуренцията и е поискала спиране на тръжната процедура. Обжалваният акт са разясненията на държавния ни жп превозвач по условията на обществената поръчка от 25 септември т. г.

Фиаското с търга за доставка на новите влакове вече е пълно след като най-големите производители на влакове в света възразиха срещу условията.

Железопътните гиганти Сименс и Шкода внесоха жалби в КЗК срещу БДЖ-Пътнически превози по условията на обществената поръчка още  на 10 септември. Това са двете компании, които исторически са най-големите доставчици на българските железници през годините. Едни от най-модерните локомотиви на държавния превозвач в момента са Шкода, а най-новите мотриси - Сименс Дезиро, които обаче са с просрочени основни ремонти и с всеки изминат ден се превръщат в старо желязо.

Както OFFNews вече многократно обясни две години подготовка на търга за новите влакове не стигнаха на БДЖ да измисли честни условия за покупка на качествен подвижен състав. Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове. Финансовата схема също е абсурдна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха дошли най-рано през 2024 г., да се плаща с парите от субсидията, която БДЖ получава по договора за предоставяне на обществена услуга. Тук обаче проблемът е, че този контракт изтича и изобщо не се знае дали ще бъде даден отново на БДЖ или на друг пътнически превозвач.

И Сименс, и Шкода протестираха срещу дискриминационни условията на търга с официални писма до ръководството на БДЖ. Позицията на водещите световни производители обаче не бе взета под внимание от ръководството на железниците ни, все още водени от център-нападателя аматьор Владимир Владимиров.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Огромни далавери* >> Над 50 млн. за ремонт на 227 вагона дава БДЖ

Моделът „17>137“, БДЖ, нашите милиардери… и обществените поръчки

Второ бдение пред сградата на БДЖ в София

БДЖ – архаизъм без аналог в света

Босия: Транспортният министър лъже като дърт циганин! Къде живеем, българи?