Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Скандалът „Йончева-Б...
Скандалът „Йончева-Борисов“, все същият филм: ПР за отвличане на вниманието.

Скандалът „Йончева-Борисов“, все същият филм: ПР за отвличане на вниманието.Позиция на „ДНЕС“

 

Лют "скандал“ се вихри през последните няколко дни в нашия обществено–политически живот, изпъстрен и без това с какви ли не измислени и гръмки  разправии. Сега всички говорят за войната между Елена Йончева и Бойко Борисов, в която от вторник се намесиха с пълна пара Иван Гарелов и Огнян Герджиков. Добрите ПР специалисти знаят, че един от най-успешните начини да се наклонят везните към едната или другата страна в даден конфликт е като се подават повече и по-пикантни факти и обстоятелства, в полза на единия или другия участник... Това от своя страна се превръща в удобна, пикантна и разтеглива дъвка за хората и те/ние забравяме тежката и жестока реалност. И така напред до следващия "скандал“. В края на краищата, чрез скандал, след скандал изключително ефикасно се отклонява вниманието от наистина сериозните и важни теми за обществото. А ние отдавна си имаме достатъчно "вещи и добри специалисти" и по скандалите.

„Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг. Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение за живота им, гарантира, че "гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят..."  Това е цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“ на американския лингвист и философ Ноам Чомски. Техниката се нарича  „Разсейване“. Политическите стратези обаче предпочитат друг термин на манипулацията – Wag the Dog (да разлаеш кучето), това е начин да се потули скандал или проблем чрез умишлено създаване на нов и след това пак на нов... Дали пък подобно нещо не се случва и при тази добре отиграна "война“ между водещите политически партии и политици у нас? И то не за първи път.

ЖУРНАЛИСТ СРЕЩУ ПОЛИТИК – ИЗБОРИ 2017  Елена Йончева обвини ГЕРБ, че краде. И че Борисов краде. Може би е така. Знае ли се. Но така се говори. За милиони..., милиарди. Търгове, конкурси... Борисов обвини Йончева, че за нея са харчени милиони лева държавни пари. В обвиненията му се появиха парите, които Елена е взимала за филми от държавната телевизия, както и пари, платени на службите (български и френски). Заговори се за отвличания, сомалийски пирати, платени откупи... Скандалът придоби и друг обрат, когато Йончева се изправи срещу Делян Добрев и му поиска обяснение за повдигнатото му обвинение около АЕЦ „Белене“... Защо ли? Иван Гарелов защити публично Йончева, а малко по-късно служебният премиер Огнян Герджиков го уволни от поста „медиен съветник“ с обяснението, че негов човек не може да се намества в средата на предизборната кампания и да застава на страната на една партия (в случая на БСП). Накрая стана ясно, че причината за отстраняването на Гарелов е гневен смс на Бойко Борисов, който се обидил от това отношение. Не за първи път. Екс-премиерът ни е чувствителен, обидчив, сръдлив. Той заедно с придворните му медии говорят какво ли не за кого ли не, нооо друг не може! Служебният премиер пък нито отрече, нито потвърди тази информация. После лидерът на ГЕРБ започна да дрънка недомислици за уволненията в държавата и какво ли не друго, но удобно забрави да каже пращал ли е смс или не. От цялата тази сага стават ясни две неща.

ПЪРВО: ГЕРБ и лично Борисов управляват служебното правителство, назначено от червения президент Румен Радев и подкрепено от БСП. Така става ясно нещо, за което "ДНЕС" говори и предупреждава от месеци - ГЕРБ и БСП играят заедно задкулисно и никой не може да ги спре да се договарят. ГЕРБ и БСП отдавна вече управляват заедно. А спорадичните уволнения тук-там не са нищо друго, а уволнения  на хора, отдавна неудобни на бившия премиер.

ВТОРО: ГЕРБ и БСП са готови да "разлаят кучетата" и да отвлекат вниманието на обществото от същината на предизборната кампания с подобни скандали. Докато траят разправиите между Йончева, Борисов, Гарелов и Герджиков (а и Корнелия Нинова се намеси) обществото забравя другите наистина важни въпроси – КОЙ И КАК доведе България до подобно жалко и мизерно съществуване, унищожи земята, образованието, здравеопазването? КОЙ И КАК разпродаде България и открадна милиарди от държавата през последните 27 години? КОЙ? И ще получи ли присъда за своите престъпления... КОЙ, КАК И ЗАЩО прокуди децата ни и милиони българи зад граница? КОЙ, КАК И ЗАЩО ни обещаваше справедливост, възмездие?! КОЙ, КАК, ЗАЩО?

И най-важният въпрос: Какво се случва с националния референдум, за който гласуваха 3,5 млн. и беше подкрепен от над 3 млн. българи. Партиите не говорят за това, лидерите не говорят за това, журналистите не говорят за това. Всичко е забравено и потулено. ЗАСЕГА. ДО ВЕЛИКДЕН

Отвличането на вниманието е прийом, който се използва успешно на почти всички последни избори. Спомняте ли си как около местните избори 2015-а лидерът на „Атака“ Волен Сидеров за пореден път пое върху „крехките си плещи“ бремето да разсейва публиката. А той го направи повече от прекрасно. В нощта след изборите Волен даже спретна едночасово шоу и нахлу в сградата на НАТФИЗ. Предаваха всички телевизии. Навън имаше гневни минувачи, студенти с плам в очите. Появи се дори и якичък мъж, бивш сподвижник на Боян Расате, който успя да цапардоса Сидеров с юмрук по главата. Рукна кръв, сълзи, кавги, драма... Появи се и жена му, на която като в сапунена опера бе възложена ролята да дотича разплакана на снимачната площадка… И това по същото време, когато в "Арена Армеец" хората колабираха, истеризираха и припадаха. И това точно в разгара на скандалите, че ГЕРБ са купили и манипулирали изборите! Волен обаче се превърна във водеща новина. И всички заговориха за него... Успя и да отвлече вниманието на ЦИК от незаконната предизборна агитация на Бойко Борисов, за която не беше санкциониран. Това беше тогавашната му роля... Сегашната е – патриот.

Такъв "инцидент" имаше и през 2013-а. Тогава под въпрос бяха поставени изборите на 12 май. В деня за размисъл изведнъж при акция на ДАНС и прокуратурата в печатница "Мултипринт" бяха открити 350 000 незаконни бюлетини. През целия ден ЦИК остана безучастна към скандала с обяснението, че не са получили сигнал... Намеси се Цацаров. Но по същото време народът емоционално забрави за всички манипулации, фалшификации, незаконни агитации и прочие.

„Въздействието на емоцията е класическата техника, която се опитва да блокира способността на хората да правят рационален анализ и в крайна сметка ги лишава от способността за критично мислене", се казва още в книгата на Ноам Чомски.

И днес сме подложени на същото. Скандалът Йончева-Борисов-Гарелов въздейства на емоционално ниво. Хората започват да се възмущават или от журналистката, която взела милиони, или от Борисов, който краде та краде ли и продължава да краде, да наглее и дерибейства като уволнява и назначава само с един смс, както между впрочем винаги е правил от 2001г. насам - къде със смс-и, къде по друг начин... И ние забравяме или поне политиците и политическите стратези се опитват да ни накарат да забравим това, което искаме отдавна: пълна, дълбока и всеобхватна промяна на обществената и политическата системата. Отдавна прогнила и неработеща в интерес на хората и потребностите им. Според същите стратези Референдумът и желаната промяна трябва да останат на заден план, гневът на гражданите също..., защото сега всичко трябва да се фокусира върху един спор. Спор, който пуска само дим, дим и мъгла..., поредната синьо-червена мъгла.

Онова, което не знаят или по-скоро не искат да разберат кукловодите и политиците обаче е, че този път няма да успеят да разсеят и отклонят публиката! Този сценарий сме го играли, гледали и преди, и сега, но вече сме имунизирани. Имунизирани, защото от 27 години е все едно и също. 27 години отчаяни, обезверени, излъгани хора и народ. Този път ще питаме, ще настояваме и ще искаме до край това, за което гласувахме на 6 ноември, а именно националния референдум и никакви шикалкавения няма да ни попречат. Времето изтече. Лъжите станаха опашати. Дебелашки и нагли. Ще си искаме правата и надеждите. Другото е отдавна ваш  филм. Нашият, истинският ДЕН, а не филм предстои. И България го очаква.

 23772