Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слагай маската, брат...
Слагай маската, братко, слагай я, бе!

Слагай маската, братко, слагай я, бе!Информационен сайт „ДНЕС“

 

– Маска имаш ли!?

Това попита с приятелски, но назидателен тон нашият лирически герой. Мъж с набито телосложение на средна, клоняща вече към преклонна възраст. Личеше си, че навремето е бил солидно оформен откъм мускули, но сега вече се бе отпуснал в сладостите на живота, което си личеше и по осланинената, но достатъчно пищна фигура.

– Имам, ама е вътре - отвърна му трактористът.

 

Маска имаш ли? Слагай я, бе братко, слагай я!

 

И веднага чинно изтича в трактора си, за да постави тъй важния и опазващ живота аксесоар. Е, нищо че работи сам на полето..., важно е маска да има!

Откъде-накъде тракторист насред полето, ще попитате вие. Да поясним - фабулата се разиграваше насред широкото плодородно българско поле край китното село Твърдица, Сливенско. Нашият лирически герой бе човек на отговорна позиция, обикалящ традиционно с автомобил тип "джипка". Защо обикаля пак, ще попитате вие?

А защо пък не?

Е, да, лирическият ни герой, както може би вече съдите по описанието и авторитета, ще да е някой важен началник-ръководител. И следи изкъсо спазва ли се от населението заповедта, въведена след n-тия опит – да покриваме респираторните си органи я с макса, я с "шалче", я с някаква марля. Абе, с каквото ни падне, важно е покриване да има. И маски да се продават! Оборотът да върви.

Похвално, другарю началник!

Та след като така нужното пособие бе нахлузено от тракториста, но не и от Божеството-началник, последва типичен за нашия лирически герой монолог, уж представен като... диалог с господин тракториста.

Диалог, на който и чичко Ленин, и др. Живков биха завидели, що се касае до умението за „спускане“ сред масите и докосване душата на обикновения човек.

 

Задачата ми е да ви запазя живи! Край! Призовавам всички да спазват препоръките на Националния оперативен щаб и да изпълняват заповедите на министър Ананиев. Нищо по-добро не е измислено по света.

 

Демонстрирано бе, както всеки друг път и познание на всякаквите видове трактори, комбайни, сеялки и прочие... За влаковете, самолетите и рейсовете няма що да споменаваме. Знаем какъв спец е отдавна. Като всеки ръководител.

– "Джон Деер" – възкликна опиянен от познанията си нашият лирически герой!Дори нацели марката на селскостопанската машина!

– Житото добре! – констатира той след минута, когато благоволи да завърши монолога си с бедния тракторист, очевидно паниран от това как изведнъж на главата му се стовари толкова важен господин-началник с една кохорта антураж и дузина лъскави джипове, струващи колкото заплатите на всичките трактористи от цяла България... и то за година!

Трактористът сам остана в своя трактор - потен, труднодишащ, шокиран под слънцето... Но с МАСКА! Изпълняващ стриктно нарежданията на нашия лирически герой и разбира се на националния щаб.

Е, да, все пак, абсолютна чест е лично господин началникът да ти разпореди, макар и без самият той да е с маска. Шеф е все пак, на него му е позволено...

 

Борисов: Задължавам да излизате само с маска или шал!

 

В края на това кратко описание на един кратък миг от една типична българска действителност, няма да разкрием кой, аджеба, беше този тъй важен началник.

Защото предполагам, че всички вие отгатнахте от самото начало.

Да ни е жив и здрав и да векува! Да пребъде дори! Докато има кой да слуша... и най-вече да търпи!

Амин!

А, и маската, ей, да не забравиш!

  

Борисов си свали маската, въпреки строгите мерки за сигурност на територията на една от фабриките, заела се с производството на предпазни облекла и маски за медицинските екипи в цялата страна

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Възпяха срещата на Борисов с тракториста в полето

Бойко ту изчезва..., ту с трясък се явява? Действа напосоки, или нови избори крои...

На балкона също са задължителни маските, защото ако кихнете, може да заразите съседен балкон.

Петър Галев: Изолацията е необходима. Идеята за колективен имунитет не работи

Адв. Хаджигенов с призив за масови жалби: Заповедта за маските е поредната правна и медицинска пунта-мара

Извънредното положение произведе извънреден хаос

Бойко от Банкя – пътуващият проповедник

Лъжете ли, г-н Борисов!? >> DKG:България е сред страните с най-ниска защита от COVID-19 в Еврозоната

40 нови заразени у нас, София е най-голямото огнище на CIVOD-19 (видео)

Каракачанов: Ако МВР прецени, че това е парк, да ме глоби

Доц. Мангъров: Маските от плат са пълна бутафория, могат до доведат до инфекции

Пандемия от коронавирус в България (2020)

 

 

 124456