Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави: “Обичам ви, п...
Слави: “Обичам ви, прекрасни, свободни български медии.”

Слави: “Обичам ви, прекрасни, свободни български медии.”Не знам дали сте разбрали от медиите, че вчера имаше масови протести в цялата страна. Ако сте гледали новините, сигурно сте разбрали – протестите бяха отразени в новините на големите телевизии. Друг е въпросът – как. По принцип съм забелязал, че когато репортерите отразяват по празниците, така нареченото от тях - „Голямо прибиране“, влагат повече апломб. Вчера ми се сториха някак обрани. Забелязах и още нещо – когато телевизиите показват прибиращите се българи от Гърция, винаги включват на живо репортер от Кулата, който да покаже колоната от автомобили. Вчера обаче, когато протестиращи затвориха с часове Кулата, там нямаше нито един репортер. Бяха на километри от Кулата. Бяха на километри и от Благоевград. Само ни информираха, че и там нещо се случва и че има жандармерия. Казаха, че камион се е врязал в група протестиращи. На БНТ, например, това им беше една от водещите новини. Викам си – ако се е врязал камион в протестиращи, това ще е нещо страшно. Пострадали не видяхме. Какво точно се е случило – не видяхме. Репортери на мястото на събитието – не видяхме.

Вчера през деня пък търсех из каналите дали някоя телевизия предава протестите на живо. Тръгнах да търся ТВ 7 – не можах да я открия. Викам, чакай да цъкна „BiT“ - те пускаха такива работи. Цъкнах – нищо на живо, никакви новини, цял ден повторения на стари предавания. В 8 часа вечерта вървеше точно такова предаване с водещ Венета Райкова. Горе-долу като свърши, си казах: „Чакай да цъкна на bTV“. Цъкнах и там почна предаване с водещ... Венета Райкова.

И неделната сутрин ми беше интересна. Викам: „Ще пусна Нова телевизия, може Ани Цолова да каже нещо за организираните протести по повод високите цени на горивата, за новите данъци, за „Бонус-малус“.

Пуснах, Ани Цолова я нямаше, имаше някаква умърлушена водеща, която интервюираше... разбира се - професор Михаил Константинов.

Бях се затъжил за него, отдавна не го бях виждал по телевизиите, има – няма от един-два дена. Той беше поканен именно по темата, по която и аз очаквах, ама още с първото си изречение професорът зави другаде. Изнесената информация от Михаил Константинов - професорът по математика, но по душа – професор по всичко, много ме притесни, даже си я записах, за да алармирам от негово име. И така, внимание, цитирам  проф. Константинов: „Зимата ще бъде неприятна и по друга причина, за която все още малко се говори. Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър – в Рила и в Пирин. Хората не помнят такова нещо. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава вече може да говорим за повишаване на цените на храната.“ Алармирах. Точка.

И тази сутрин се събудих с Нова телевизия, и по-точно с предаването „На кафе с Гала“. Та, в днешното предаване водещата Гала попита своите гости как са си изкарали през почивните дни. Пръв отговори Юлиан Константинов, оперен певец, по-известен като брат на Пламен Константинов. Софиянецът Юлиан разказа как се е прибирал вкъщи. Цитирам: „От центъра до нас, което по принцип са 10 минути, станаха 45. Имаше някакви протестиии...голям майтап!“ Край на цитата.

После се обади и другият гост – Илиян Любомиров – поет. Той каза следното: „Аз забелязвам покрай тия протести, че има един нов феномен – „протестиращи кифли“. Това са хора, които ходят, снимат се за 5 минути или пускат лайв видео от протестите и се прибират...“

И аз така – пуснах си 5 минути от Гала и после спрях телевизора, ама за да изляза.

Сега да видим как днешните вестници отразиха вчерашните протести.

На първата си страница вестник „Труд“ излиза с позиция за протестите.  Труд-позицията е озаглавена: „Миш-маш протест“. В нея пише: „Ще им се на някои да запеят „Пожарът на бунта гори...“ Какво гори? Нещо като тюрлюгювеч, забравен в горещата фурна на българския преход.“

Това ми е предостатъчно. Сега да ви попитам: Да си спомняте кой използва думата „тюрлюгювеч“ по повод на едни протести, искащи една оставка?  Да, използва я Валери Симеонов. И сега, вижте колко интересно и колко изненадващо – вестник „Труд“ ползва стилистиката на Валери Симеонов, т.е. използва стилистиката на управляващите, за да се подиграе на граждански протести.

Всъщност, вестник „Труд“ отделя по-малко от страничка на вчерашните протести. Повече място във вестника получава обаче новина от страница 7. Там с големи букви е новината: „Пуснаха веян паламуд по 12 лева на килограм“.

Какво мога да добавя? „Труд“ явно се хвърлят като Матросов на амбразурата. Но, слабичко. Сигурен съм, че „Труд“ могат да са още по-всеотдайни и ще им дам съвет да побързат – че току-виж и те станали седмичник като вестник „Стандарт“.  

Отиваме към вестник „Телеграф“ - На 5-та страница във вестника пише „Протести затапиха големите градове“. Хубаво, така е. Но толкоз. Вестникът е отделил само половин страница на протестите. Половин страница – толкова в днешния брой е получила и момичето на броя... Мая, по цици, на 26 г., от Плевен. Браво, дъ ге!

Всъщност, най-всеотдаен е моята любов Недялко. Аз затова го обичам. Щото е всеотдаен. Вчера неговият сайт написа: „Незаконен метеж блокира София“. А днес пусна следното бомбастично заглавие:„Извънредно в ПИК! Ето ги лицата на метежа – рокери, ултраси и мутри с джипове блокираха България!“

Обичам те, Недялко!

Всъщност, като казвам: „Обичам те, Недялко“, аз искам да кажа: „Обичам ви, прекрасни, свободни български медии.“

 

ПОСЛЕСЛОВ

Гражданско движение "ДНЕС":  Водим неотлъчно битка срещу повсеместната  цензура! Свободното слово е свещено и неприкосновено! Истината трябва да стига до всеки български гражданин!

От самото си създаване досега, информационният сайт на Гражданско движение „ДНЕС“ отразява безпристрастно и обективно всички граждански протести и значими събития в България.

Борим се неотменно срещу повсеместната цензура запушила устите на всички български медии. Воюваме, чрез всички позволени начини и средства срещу цензурата на властта, защото изконното ни убеждение е, че свободното слово е неприкосновено и истината трябва да достига нефилтрирана до всеки български гражданин. На всяка цена!

В петък вечерта, когато се разбунтува Перник единствено фейсбук страницата на „ДНЕС“-Перник предаваше обективно бунта! Така беше и в събота, и в неделя, когато протестираше цялата страна и фейсбук страниците на „ДНЕС“ във всички градове „прегряха“ от лайфове на живо.

Тези динамични и емоционални дни единствено информационният сайт на Движението, централната и регионалните страници на „ДНЕС“ отразяваха и излъчваха непрекъснато на живо чрез десетки свои доброволци масовите демонстрации и гняв на хората във всички градове и общини на страната.

Бяхме единствените, които близо две денонощия, без прекъсвания показахме на българските граждани как десетки хиляди граждани протестиращи, преодолели страха, поискаха сносен и добър живот, ПРОМЯНА и ОСТАВКА на правителството!

Ще продължим и занапред още по-усърдно и всеотдайно да го правим! Заради ВАС.

Благодарим за доверието! За нас е чест да работим за ВАС!

Благодарим и на всички наши доброволци от цялата страна, работещи безвъзмездно за каузата и тържеството на истината и справедливостта в България! 

 

ВИЖТЕ видео от протестите >>

ВИДЕО >> СОФИЯ НА ПРОТЕСТ

ВИДЕО >> ПЕРНИК НА ПРОТЕСТ

ВИДЕО >> Велико Търново на протест

ВИДЕО >> Протест в МОНТАНА

ВИДЕО >> Протест в Благоевград и Петрич 

ВИДЕО >> Протест в ХАСКОВО 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

България въстава. Медиите мълчат

Цензурата ражда свободата! Неудобни сме, но не могат и няма да спрат гражданския глас!

ДНЕС в десет изречения: Тихо, трай! И си затваряй устата, за да не те арестуват (ОБНОВЕН)

Когато телевизията спря заради Слави Трифонов 

Страх и цензура са обзели българските медии!

Коментар на Слави Трифонов за спряното предаване с Васил Иванов

Борисов пак с грешен ход - пусна Цветанов да го спасява от протестите

Не ни плашете и манипулирайте* >> Не заставаме един срещу друг, заставаме един до друг! Ясно е - България се вдигна! Плашете се вие!

Протестиращите граждани: Ние сме против всички, които са били на власт! Искаме България да стане хубаво място за живеене

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! >> Над 100 000 души в цялата страна участваха в масови протести за по-добър живот, нормални цени и оставката на кабинета Борисов 3 (ОБЗОР)81232