Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави: Българските д...
Слави: Българските депутати се смятат за богоизбрани, а са слуги на хората

Слави: Българските депутати се смятат за богоизбрани, а са слуги на хоратаБългарските депутати се смятат за богоизбрани, а са слуги на хората

"Българските депутати се самозабравят веднага, защото се смятат за богоизбрани, а те не са - те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава". Това заяви пред БНР Слави Трифонов, чието телевизионно шоу стана инициатор на референдум по важни въпроси за политическата ни система. Пак неговото шоу разкри през последния месец, че партийната субсидия от 11 лв. значително се надписва.

 

Бюджетната комисия каза  

"Това не е нито победа, нито е някакво удовлетворение при нас за това, че ние сме повдигнали нещо подобно. Това е битка, която трябва да се води от страна на гражданите. Ние правим това като граждани. Тук няма радост. Имаше референдум преди две години и половина, на който над 3,5 млн. избиратели гласуваха, като 2,5 млн. от тях казаха, че субсидията трябва да е 1 лв. Това, което премиерът днес е направил - задействал се е след две години и половина. Преди 6 месеца в предаването той каза, че "още утре ще повдигне въпроса". Министър-председателят има сериозно разминаване с представата си за времето", коментира той в предаването "Нещо повече".

Според него темата се повдига сега заради големия скандал с надвзетите пари от партиите:

"Всички са получавали повече пари, абсолютно незаконно и същевременно са си мълчали. Това е проблемът и заради това се активират - защото няма какво да кажат. Министрите на правосъдието и на финансите говорят глупости, защото или не познават закона, или са некомпетентни, или защото така им изнася".

Целият парламент трябва да излезе и ако не си подаде оставката, то да убеди избирателите си, че това е грешка, да върне парите и да спазва законите, призова Слави Трифонов.

Относно твърдението, че ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, той коментира: "Това е все едно - дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите".

Тези пари не са тяхна печалба и начин да си обогатяват партиите, а тези пари са, защото суверенът е решил да им даде толкова, подчерта Трифонов и добави категорично: "Ще се разполагат с колкото имат. Ще живеят с по 1 лев на глас".

 

Виж още Бюджетната комисия каза "да" на 1 лв. субсидия за партиите, популизъм или не и откъде тръгна идеята

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.dir.bg/dnes/

 


 102093