Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави: Какви са тези...
Слави: Какви са тези хора напуснали парламента при едноминутното мълчание в памет на клането в Батак?

Слави: Какви са тези хора напуснали парламента при едноминутното мълчание в памет на клането в Батак?Слави Т. Трифонов

Вчера се навършиха 142 години от Баташкото клане. И точно вчера, в българския парламент се случи нещо, бих го нарекъл - показателно. Когато целият български парламент стана на крака да почете жертвите от Батак с едноминутно мълчание, една политическа партия напусна демонстративно залата. Това бяха депутатите от ДПС. Ако някой от вас, уважаеми българи, досега си е мислел, че ДПС не са етническа партия, че ДПС са българска либерална партия, че ДПС спазват Конституцията на България и че техните депутати са български депутати – вчера стана ясно, че нищо от това въобще не е вярно. Явно това, че 5000 български мъже, жени и деца са били зверски заклани в Батак, е нещо хубаво за депутатите от ДПС. С тази си постъпка ДПС показаха на всички, че мястото им не е в българския парламент. И не защото някой не ги харесва, а защото по Конституция в българския парламент трябва да има български партии!

Наистина, замислете се, какви са тези хора, напуснали парламента заради минутата мълчание в памет на жертвите от Батак? Аз мога да ви кажа, че те със сигурност са български граждани, защото иначе нямаше да са депутати. Да, те са български граждани, но явно не са българи. Защото те потъпкаха Българската памет.

За да бъда още по-ясен, припомням и великите думи на великия българин Иван Вазов, който пише стихотворението "Бунтът" именно "В памет на погиналите за свободата".

 

 


63105