Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави, време е! Поли...
Слави, време е! Политиците не ни чуха..., няма и да го направят!

Слави, време е! Политиците не ни чуха..., няма и да го направят!Коментар на Благой Българанов

 

Цели два месеца сме свидетели на ледено мълчание. 60 дни подигравки, лъжи и шамари. Измина точно толкова време, откакто българите гласуваха на Националния референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“. Много бързо депутатите забравиха, че 3,5 млн. граждани дадоха своя глас в народното допитване, а 2,5 млн. казаха „Да“ и на трите въпроса. Тогава защо игнорират нашето желание и напълно ни пренебрегват? От страх, от надменност или от ужас, че промяната ще доведе до пълния им крах и съвсем скоро ще бъдат заличени от политическата сцена. По всяка вероятност и трите.

РЕФЕРЕНДУМЪТ. Борбата народното допитване да успее продължава повече от година – и организатори, и доброволци се изправихме пред всякакви трудности. Повече от ‎700 хиляди подписа бяха събрани в средата на лютата зима миналата година. Близо 300 хиляди души дойдоха на Орлов мост, за да подкрепят своите искания. Над 3,5 млн. пуснаха бюлетина в урните на 6 ноември, а 90% от тях казаха твърдо ,,ДА"и на трите въпроса. И всичко това, въпреки отчаяните опити на властта да сложи прът в колелото на референдума. Конституционният съд, напътстван от ГЕРБ и управляващата коалиция, премахна три от най-важните въпроси. Министерският съвет купи по-малко пликове, отколкото бяха бюлетините. ЦИК скриха 12 000 гласа. Фрапиращо и скандално е отношението на цялата политическа класа, която се изправи срещу нас българите.

За два месеца нито един народен представител не уважи волята на хората за собствен престиж или не, но само Кадиев се престраши и внесе законопроекта на Омбудсмана. Инициативният комитет се нагърби и с това - да подготви райониране на страната, съгласно изискванията на внесения проетозакон за мажоритарни избори в 2тура. Абе както се казва, всичко им е приготвено, милиони само ги чакат да си вдигнат ръчичките... Да, заговори се за мажоритарната система, но не и за задължителното гласуване, а играта с намаляването на субсидиите беше повече от смешна. Кой дава право на депутатите сами да решат колко пари ще приберат? Българите категорично заявихме, че те не трябва да получават субсидия  повече от 1 лев на глас. Защо се обсъждаше смесена мажоритарна система, когато ние пожелахме изцяло мажоритарна система в два тура? А къде изпадна задължителният вот?

ПАРТИИТЕ. В нощта на 6 януари партиите се надпреварваха да се възползват от волята на народа. За няколко дни и ГЕРБ, и ДПС, и БСП, и Реформаторите, и т.нар. Патриоти категорично застанаха зад народния глас. И после брутално нагло се отметнаха от думата си.

Борисов, къде са ти обещанията, които раздаваше с лека ръка преди Коледа? Видиш ли, ГЕРБ застават твърдо зад референдума. Но само пред удобни журналисти и телевизионни камери. Ти и всички вие "национално отговорни" политици, какво направихте, за да изпълните народната воля,така както е редно? Закон ли внесохте, поправки в съществуващите правила ли сътворихте, заинтересувахте ли се поне малко от това, което ви казаха и поискаха хората...?

Когато става въпрос за политически обещания, тогава и Баба Яга може да се превърне в спящата красавица. Единственото, което получихме ние близо 3 млн. българи бяха само лъжи, лъжи и само лъжи. Имахте достатъчно време, за да ни чуете. Сега имате още малко време, малко, но достатъчно, за да си свършите работата и да изпълните решението на хората от националното допитване.

ПРЕЗИДЕНТИТЕ. Отиващият си Росен Плевнелиев доказа за пореден път, че е жалка марионетка в ръцете на Борисов. Именно той по нареждане на премиера-слънце бе човекът, който даде на Конституционния съд три от шестте въпроса на референдума. В името на топъл и уютен пост след 22 януари, Плевнелиев беше готов на всичко за Борисов – дори да наруши Конституцията. И никой не му потърси сметка за това.

Румен Радев беше избран случайно, основно на гърба на Слави Трифонов, заради недоволството на българите срещу режима на ГЕРБ, обра лаврите и сега нетърпеливо потрива ръце да се възкачи на трона. Радев тихо, тихо остана настрана от случващото се, въпреки че като бъдещ президент той е длъжен ясно да чуе исканията на собствения си народ и да способства за тяхното изпълнение. Напротив, обърна се той срещу народа си, казвайки под диктовка на Корнелия Нинова, че е привърженик на смесената система, теза застъпвана от БСП. А иначе единственото правилно решение, което може да вземе Радев е да не разпуска Народното събрание веднага след встъпването си в длъжност. Така той ще даде още малко време на депутатите да гласуват промените, които пожелахме и същевременно ще изпере съвестта си пред Българския народ.

НИЕ БЪЛГАРИТЕ.  На 6 ноември ние, българите ясно заявихме желанието си за промяна. Задължително гласуване, мажоритарна система в два тура, субсидия 1 лев. Тези промени трябва да приемат депутатите. Незабавно, преди да се разпуснат!

З млн. български граждани не може да търпим повече подигравките на т.нар.политици, не може да търпим повече лъжи и измами. Не може да търпим, че ни правят на луди и то тези, които получават заплатите си от нашите данъци. Тези хора, избрани от нас, сега не ни чуват. Пределът на търпението е вече достигнат...

СЛАВИ И ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ. Трифонов е човекът, който се оказа като обединителна сила на всичко – и въпросите, и подписката, и събирането на документите, и борбата в съда, и гласуването... Слави е човек с невероятна харизма, с остър ум и далновидно отношение към ситуацията в България. Той много добре знае, че е настанало време за пълна промяна, за справедливост и трансформация на статуквото. За една година Слави извървя и все още върви по пътя на борбата и спази и спазва всички закони. Въпросът е, че толерантността на Слави и спазването на буквата на законите ще намери ли реципрочно отношение от страна на властта, така че тя, въпросната вездесъща власт да вземе да си свърши работата и да приведе в закон волята на народа, още сега за предстоящите избори?! Засега, освен залъгалки и празни обещания с цел печелене на време, нищо друго не се чува и не се прави от народните изранници... По всичко личи, че и нищо няма да се направи! Варианти за оправдания колкото щеш - няма време, няма мнозинство..., няма..., няма... Депутатите очевидно се правят, че нищо не разбират и не щат да разбират... Вече е убийствено ясно, че ако и сега не се предприеме решителна крачка, ще изпаднем в поредната дупка на отчаяние и нищета, а наглите и крадливи политици ще продължат с разграбването на България.

Не може да го допуснем. Не и сега след една година! Една година борба за истинска демокрация.

Затова да кажем на глас – Слави, време е! Време е да изхвърлим боклука!


20687