Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави и триглавата л...
Слави и триглавата ламя

Слави и триглавата ламяКоментар на Десислава Любенова

 

Цензурата, която наложи bTV на „Шоуто на Слави“ тази седмица предизвика вълна от полемики, подкрепа, гневни коментари, възмутени зрители... Без съмнение грубото погазване на свободата на словото и клишираните изявления от страна на телевизията са доказателство как демокрацията в България все още куца, та куца на един крак и то десния. Любопитно е защо един от най-добрите телевизионни водещи, задържал се на екран над 20 години предизвика такива вълнения, брожения, обич и омраза. И то омраза и от колеги?!

На практика срещу Трифонов се изправи истинска триглава ламя, която направи бегъл опит да го събори. Да го унищожи. Да го унизи. Отговорът на всичко това е простичък, ясен, но и жалък. В основата на всичко това  са злобата и референдумът, злобата на всички, които не могат да се зарадват на успеха и популярността му. 20 години да си ТОП и то всеки ден! Това е. Това е по-голямата част от обществото ни. Озлобено, ядно, егоистично. Изродихме се като народ, като нация. Загърбихме ценности, идеали, морал...

 

МЕДИИТЕ. В момента, в който стана ясно, че предаването е свалено от ефир и на негово място тече повторение, българските медии през глава хукнаха да вият като умиращ динозавър как видиш ли най-накрая от bTV се осъзнали и показали червен картон на Слави. Скандалът се разгоря със силата на летен пожар и обхвана де що има сайтове, вестници, телевизии, радиа. Злорадо и жлъчно „независимите  медии“ се нахвърлиха върху Слави, за да го разчленят. Стигна се дотам, че веднага излязоха дори версии за това, че той и предаването са фалирали и сега се разпродава имуществото му! Сагата „Трифонов“ сякаш завзе медийното и обществено пространство, а същите тези контролирани медии забравиха да споменат за 30% увеличение на газта, тока, хляба и каквото още се сетите и не се сетите. Програмирано увеличение преди да дойде Борисов отново на власт и да се внуши, че той няма нищо общо с шоковото поскъпване, а видиш ли то е дело на служебния кабинет. Стига баламосване! Но това е тема за друг коментар.

Журналистите не анализираха защо и как се е стигнало дотук. Не споменаха и не написаха ред, че от години в България няма свобода на словото, че всичко се пише под наставление, че политически, икономически и всякакви други кръгове държат за гушата нашите „журналисти“. Важното в случая бе да се срине Слави.

 

ПОЛИТИЦИТЕ. Разбира се, българските политици не останаха настрана и също се разписаха срещу Слави с какви ли не обидни квалификации. Сега им падна! По всички телевизии шества лицето Георги Харизанов, представен като политолог–анализатор. Разбира се, политологът Харизанов от ГЕРБ политологично подкрепя ГЕРБ по какъвто и въпрос да се изказва. Стигна се дотам, че Харизанов  (подвизаващ се навсякъде като "независим“ анализатор) нарече референдума „атентат срещу държавността“, а "патриотът“ Валери Симеонов не скри презрението си към „шоуменчето“ и „шоумените“ - близо 3,5 млн., гласували за националното допитване . А спомняте ли си самият Бойко Бориков, когато заговори за националното допитване като за "атака срещу държавността". Дали от страх, дали от глупост, но тези, които се изказаха срещу Трифонов, доказаха само едно – че треперят той да не направи последната крачка и да реши да влезе в политиката. А ако това стане, за всички тях е ясно, че ще изхвърчат като новогодишна заря от топлите си политически скамейки. Барабар с облегалките и седалките.

 

АНАЛИЗАТОРИ, ПОЛИТОЛОЗИ И РАЗНИ ДРУГИ  ....ЛОЗИ. Социалните мрежи се разделиха на две части по отношение на цензурата. Едните или гледаха пренебрежително сякаш това тях не ги засяга, или плюеха усилено по „чалгаря“ Трифонов. Други пък с ярост го защитаваха. Едва тук там се заговори, че спирането на предаването трябва да се разглежда като еталон за цялата дългогодишна цензура у нас. Няма значение дали става въпрос за Шоуто на Слави или за Господари на ефира. Въпросът е принципен. Негативните настроения се подклаждаха и от куп знайни и незнайни социолози, политолози, експерти (какви, никой не знае), които бълват един и същи рефрен: „Референдумът е популистки. Хората не знаеха защо и за какво гласуват. Слави си го заслужава“. Колко от тези хора обаче са наясно с референдума и исканията на хората? Те просто изпълняват политически поръчки.

 

ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА. В основата на цялата дандания е референдумът, референдумът, на който 3 млн. казаха "ДА" и на 3-те въпроси, а всички политици се направиха, че не съществува. И го няма!? Този референдум е вече месеци наред като трън в очите на онези, които не желаят промяна на системата, защото тя им дава перфектна възможност за далавери и им осигурява висок стандарт на живот. Референдумът и неговите 3 въпроса носят кардиналната смяна на статуквото, която без съмнение е необходима  и е единственият изход от този омагьосан кръг, в който се въртим вече цели 27 години. Слави се бори за този референдум повече от година и половина и по всичко личи, че няма да го остави, въпреки опитите да го спрат. Той доказа, че е честен, последователен и държи на думата си. Затова хората му вярват и го чакат...

До този момент Слави Трифонов  нито веднъж не е заявил категорично, че ще влезе в политиката. Но никога не е и отричал. Вратата е  отворена, а очакванията са големи! Някои са и разочаровани, че Слави не направи правилната и единствено възможна според тях крачка, крачка за да промени всичко. Те мислят така, а  България всъщност чака своя идол и водач... Въпреки това, въпреки, че той - Слави не влезе засега директно в политиката, страхът, че пряко или косвено може да влезе в нея е толкова голям, че срещу него се изправя не един противник, а цели трима. А какво ли ще станат, ако изведнъж реши, излезе и каже това, което целият български народ очаква и най-вече иска да чуе – че ще застане напред смело и ще промени системата дори и с цената на свои лични  саможертви...! Сега Слави изпълни обещанието си - не участва в изборите, те бяха по старите правила, по старата система, но борбата за референдума продължава, а след това на следващите мажоритарни избори... кой знае. Тогава уплашените глави на ламята ще се опитат да го спрат, но какво може да спре човек, който се уповава на правдата, свободата и достойнството и зад който стоят толкова много, много хора. Стоят надеждите на няколко загубени вече поколения. На милиони, в България и навън. Кой ще победи?! Не е ли ясно...

 

Вижте и други материали по темата: 

 Вижте и коментарите на "ДНЕС" по темата: 


24815