Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: На 9...
Слави Трифонов: На 942-я ден от референдума Бойко Борисов  предложи най-после субсидия от 1 лев! Е идват избори!

Слави Трифонов: На 942-я ден от референдума Бойко Борисов предложи най-после субсидия от 1 лев! Е идват избори!Днес за пръв път премиерът Борисов направи предложение за 1 лев партийна субсидия. Направи го на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи поискаха точно това – 1 лев субсидия за партиите на получен глас.

 

От 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.

От 6 ноември 2016 г. до днес правителството на Бойко Борисов изготви три републикански бюджета – за 2017 г., за 2018 г. и за 2019 г. И нито веднъж в тези три бюджета Борисов и финансовият му министър Горанов не предложиха 1 лев субсидия. Припомням, че субсидията за партиите се предлага и гласува ежегодно със Закона за държавния бюджет. Нещо повече – и в трите години правителството предлагаше 11 лева субсидия, а Народното събрание одобряваше без дебати.

 

Единствено дебат имаше в края на 2016 г. Тогава депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложиха таван на партийната субсидия в размер на 1,6 млн. лв. за всяка отделна партия или коалиция. Освен проведения референдум, мотив за предложението им беше и че не може да има задължително гласуване без да има таван на субсидиите. Хипотетично, ако всички избиратели бяха осъществили вмененото им задължение да гласуват, то общата годишна партийна субсидия можеше да надхвърли 70 млн. лв.

Предложението на Димитров и Славов обаче беше отхвърлено... основно с гласовете на ГЕРБ.

Ако беше прието, през 2017 г. и 2018 г. ГЕРБ щеше да получи партийна субсидия от около 1,40 лв. на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лв. на глас.

 

И ето че на 942-я ден от референдума Бойко Борисов и финансовият му министър Горанов предлагат най-после субсидия от 1 лев. И как само я предлагат!

Веднага след референдума Борисов излъга, че ще работи за намаляване на партийната субсидия. „Щом 3,5 милиона искат това (1 лев субсидия) – глас народен, глас божи. Аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона?“ - каза тогава Борисов. И изведнъж тези 3,5 милиона „умни“ българи днес за Борисов станаха „луди“. Почти сърдит той мотивира предложението за 1 лев субсидия така: „В една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват за луд“.

 

Освен това, днес сърдитите Борисов и Горанов заплашиха, че с 1 лев субсидия партиите ще изпаднат в зависимост и ще останат без пари. Брей!

Давайте сега, всички вкупом, да зажалим, че партиите ще останат без пари.

Давайте да зажалим, че партиите, които в момента взимат субсидия, ще трябва да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лева!

Припомням – всяка една партия в Парламента, получаваща субсидия, има на влог милиони левове, спестени от държавната субсидия. Общо имат 50 милиона. 50 милиона.

Значи да жалим за партиите, че ще си харчат тия 50 милиона, а да не жалим за онези един милион и половина пенсионери, които получават под 320 лева пенсия?

 

Сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е лесно – 3,5 милиона българи гласуват за нещо и те не го приемат, но същото го предлага един човек от Банкя – и всички клякат.

 

Всъщност, ако не беше установено престъплението с незаконно надвзетите пари от партиите, предложението на Борисов и Горанов щеше да се случи далеч след 942-я ден. А можеше и въобще да не се случи. Но пък сега си е супер – идват избори - да спасим един ключов министър и да удържим народния гняв.

 

Слави Т. Трифонов

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

След разкритията на Слави и 3 години след референдума, дойде време за спасителен популизъм! >> Борисов е внесъл в НС проектозакон за 1 лев партийна субсидия (Видео)

Слави Трифонов: Дянков, не съм те забравил! Ти раздаде близо 200 млн. лв на партиите, а най-много даде на ГЕРБ

Слави Трифонов коментира познава ли председателят на бюджетната комисия Изборния кодекс?

Прокуратурата уличи Владислав Горанов в тежко престъпление! Този път за партийните субсидии. И какво от това!?

Слави Трифонов: Партиите са си трайкали, че вземат милиони повече - свиват пари от гласовете още от 2002 г.

СЛАВИ ПРЕБИ БОЙКО! 3 500 000 срещу 840 000

Слави: Онези 3 милиона българи, гласували на референдума рано или късно ще поискат справедливост и възмездие. И ще победят!

Да подкрепим Слави! Бойко, на теб не ти ли омръзна да лъжеш!? Не ви ли омръзна да грабите?!

СЛАВИ ТРИФОНОВ: ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, ЩЕ БЪДЕТЕ УВОЛНЕНИ!

История на Референдума102004