Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Спир...
Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура (ВИДЕО от пресконференцията)

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура (ВИДЕО от пресконференцията)Телевизионният водещ Слави Трифонов даде пресконференция по повод сваленото вчера от бТВ.

Предлагаме ви запис на изказването на водещия и позицията му за свободата на словото и политическия натиск в България

Пресконференция на телевизионния водещ Слави Трифонов,  за скандала със сваленото предаване в понеделник вечерта (ВИДЕО)

"Предаването ми беше спряно с едно писмо. Това е цензура", това заяви Слави Трифонов ден, след като БТВ спря шоуто му. Това стана часове, след като той прати второ отворено писмо до новата власт, в което предупреди, че ако новите депутати не разгледат референдума, на който гласуваха близо 3,5 млн. души, той ще си потърси правата пред НС. 

"Не става дума за нещо различно, а това което се случва на мен и моите колеги. Вече 17 години произвеждаме с нашите партньори. За първи път се случва нещо подобно, а това е цензура", категоричен беше той. 

„Това е цензура. Спирани са и други предавания, в други телевизии. Снощи не го излъчиха, не знам защо“, коментира Трифонов. Той обеща и днес да запише ново предаване, в което ще изчете отвореното писмо и обясни, че не знае дали бТВ ще го допуснат в ефир. 

„Аз не нарушавам никакъв закон. Това е тв-предаване, в което има позицията на мен и моите колеги. Това, което се случва с този референдум е нашата позиция като граждани. И спирането на това предаване от ефир не може да бъде определено като нищо друго освен като цензура. Писмото, което ми написаха, и в което обясняват причината за неизлъчването на предаването изглежда нелепо. Искахме да бъдем най-вече откровени с нашите зрители. Понеже няма как по друг начин да запознаем останалите граждани освен чрез вас, затова сме тук сега. Свободата на словото, независимо къде се пуска, дали в интернет, по телевизията, си е свобода на словото. Спирането на писмото ми е цензура. Аз не нарушавам никакъв закон, нито договора си с бТВ. Ние не сме подчинени на бТВ, а сме партньори. Аз имам фирма, която има договор с бТВ, а в този договор не пише „водещият няма право да има позиция“, заяви телевизионният водещ.

На въпрос защо не предприема политически ход и не е участвал в изборите за 44-ия парламент, Трифонов коментира: „Не мисля, че една личност е толкова в състояние да промени сегашната система по някакъв начин. След като не става чрез личности, решихме, че трябва да стане чрез системата. Не съм казвал когато и да било, че ще реализирам някакъв политически проект, засега аз вървя към това, което представлява моят професионален път. Смятам, че камъкът си тежи на мястото. Занимавам се с неща, които мога да свърша, ако нещо не мога да го направя - не мога да го правя. 

На въпрос - по-близо ли е Слави Трифонов до влизане в политика, той отговори „логично изглежда да е така“. 

Според него, резултатът на изборите нямат никакво значение. "Кой е спечелил няма значение, има значение да приемат волята на народа. Ако ВАС каже, че решенията ще са задължителни – те ще са задължителни", каза Трифонов. 

Той не може да каже, дали има външна намеса в решението на бТВ. „Довечера ще направя предаване със или без зрители“, заяви той. Появи се и информация, че вече не се продават билети за шоуто. 

Слави Трифонов и екипа му завършиха пресконференцията с думите “Надяваме се, че свободата на словото е наша обща кауза“.

 

ЦЕНЗУРА! След писмото на Слави до политиците, БТВ цензурира предаването!!!

 


24595