Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Съдъ...
Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа. Отвратен съм. <br> 150 години след Левски несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта

Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа. Отвратен съм.
150 години след Левски несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливосттаВасил Левски: „Времето е в нас и ние сме във времето“

 

"Аз съм отвратен."

Така телевизионният водещ Слави Трифонов коментира в писмо до медиите решението на Върховния административен съд да не признае референдума за задължителен.

По-рано днес петчленен състав на ВАС окончателно се произнесе по делото, в което Трифонов настояваше за допълнително преброяване на бюлетините без плик. Това, според него, би увеличило драстично броя на гласувалите в допитването и би направило волята на гласувалите задължителна за законодателя.

Съдът потвърди решението на предишния тричленен състав, което постановява към преброените от ЦИК гласове да се добавят още около 500. Въпреки това общият брой гласове не е достатъчен, за да има референдумът задължителен характер. За това не му достигнат около 12 000 гласа.

Трифонов посочва, че решението на ВАС е "странно и неморално", тъй като признава грешка в методологията на ЦИК по отношение на непреброените бюлетини без плик, но не задължава Избирателната комисия да извърши ново преброяване.

Публикуваме и пълния текст на писмото на Слави Трифонов.

Днес Върховният административен съд окончателно се произнесе по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума.

Днес съдът взе едно странно и неморално решение. От една страна потвърди присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума. От друга страна не провери фактите докрай.

Ще ви припомня фактите. Още преди провеждането на Референдума, в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват.

Тогава предната инстанция на ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини.

На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44.

Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Отново според логиката и математиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 , най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много, много повече от “липсващите” според ЦИК 12 000.

Истината щеше да възтържествува, ако към общата избирателна активност бяха добавени не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции.

Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото от една страна призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна не доведе разследването до край.
Така съдът практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона.

Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа.
Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал - “Времето е в нас и ние сме във времето”. Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта.

Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам.
Но аз съм отвратен.

 

Източник: https://m.offnews.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

Какво означава съдебна реформа в България?

Сигнал за бомба в съда... на делото за референдума на Слави

"Бомба" срещу референдума и 3,5 млн. българи

Цветанов: БСП създадоха организация за тролове и фалшиви новини, от която все още се възползват

Съдът ще се произнесе окончателно за референдума на 11 май >> Слави: 5-членният състав на ВАС ще върне делото на тричленка

Прецедент! Променят Протокол на ВАС по делото за референдума

БИТКАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМА НА НАРОДА: Скандално 5-членен състав на ВАС поиска отстраняване на зам-главния прокурор, за да се потулят незаконни действия на ЦИК!

Съд казва задължителен ли е референдума до 14 дни

Продължава борбата за референдума

Прокуратурата смята, че бюлетините от референдума не са преброени правилно

Фалшификацията вече е потвърдена! ЦИК са излъгали българите: Бюлетините от референдума не са преброени правилно, той е задължителен!

Прокуратурата иска референдумът на Слави Трифонов да е задължителен

 

 28417