Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Слави Трифонов: Това...
Слави Трифонов: Това е само началото! Това са 673 481 съдби. Управлявайте ги правилно!

Слави Трифонов: Това е само началото! Това са 673 481 съдби. Управлявайте ги правилно!ВИДЕО

673 481 подписа на граждани от цялата страна, събрани в 147 класьора, внесоха днес (8 февруари 2016 г.) в Народното събрание Инициативният комитет на Референдум „Шоуто на Слави” и Гражданско движение „ДНЕС“, което беше официален партньор на инициативата и координираше работата на мрежата от доброволци.

„Това е само началото! 673 481, но това не са подписи, а съдби. Това са 673 481 мечти. Така че държавата е необходимо да се съобрази с тези мечти и съдби. По закон трябва да са събрани 400 хил., а са събрани 673 481 мечти“, каза Слави Трифонов при връчването на класьорите на ръководството на Народното събрание.

„Политиците нямат никаква дума в момента. Да не мислите, че това са измислени подписи? Това 673 481 личности", категоричен беше Трифонов.

На въпрос дали възнамерява да влиза в политиката, за пореден път водещият отрече. "В какъв план, не мога да ви разбера - това, което правя в телевизионното предаване в момента също е политика, вие сега също правите политика. Питате дали ще се кандидатирам за президент или за министър-председател?", обясни той и добави, че ако политиците си позволят да променят въпросите за референдума, "ще си понесат последствията".

Събирането на подписите стартира на 10 ноември 2015 г. с шест въпроса, целящи промяна на политическата система:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 

В инициативата се включиха всички структури на Гражданско движение „ДНЕС“, стотици доброволци и граждани от цялата страна.

Пълномощници на Инициативния комитет за цялата страна са областните координатори на Движение „ДНЕС“, което е основен партньор на инициативата.

Инициативният комитет на „Шоуто на Слави” и „ДНЕС” събраха необходимия брой подписи, задължаващи народните представители да приемат решение за произвеждане на национален референдум.

Предстои проверка на валидността на подписите. В закона за прякото участие на гражданите в управлението е регламентирано, че при събирането на 400 хил. легитимни подписа на граждани с избирателни права Народното събрание приема решение за провеждане на референдум. Тоест, ако след проверката се установи, че "Шоуто на Слави" е събрало необходимите гласове, парламентът е длъжен да проведе референдум с тези шест въпроса. Народното събрание може да редактира, без да променя смисъла на съдържащия се в предложението въпроси, както и тяхната поредност.

Председателят на Народното събрание незабавно изпраща подписката в структуриран електронен вид на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". Не по-късно от 45 дни от получаването на подписката дирекцията извършва служебна проверка на подписите. Протоколът от проверката, ако са установени необходимите гласове се, изпраща отново до председателя на парламента.

При нередности се предоставя едномесечен срок на инициативния комитет, внесъл подписката, за отстраняването им. Парламентът също има срок от един месец да приеме решение за провеждане на референдум или от внасянето на подписите, или след изтичането на едномесечния срок за отстраняване на нередностите.


10060