Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След 10 години власт...
След 10 години власт на ГЕРБ и 18 на Борисов >> Българите смятат, че демокрацията е в опасност

След 10 години власт на ГЕРБ и 18 на Борисов >> Българите смятат, че демокрацията е в опасност30 години след падането на Берлинската стена и старта на промените хората в Източна Европа масово смятат, че резултатите от мирните им революции не са на очакваното равнище. Българите не вярват, че изборите са честни, и смятат, че демокрацията в страната е в опасност. Това сочи анализ на фондация "Отворено общество" на резултати от проучване на YouGov.   Анкетирани са били 12 500 души в България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Германия.

В България в проучването са участвали 1500 души.  76% от анкетираните българи не вярват в честността на изборите, което ги нарежда на първо място сред проучваните държави. В Румъния и Унгария малко над половината анкетирани изразяват съмнения в свободния вот, а в Германия - под 1/5.    Българите са и най-притеснени за върховенството на закона. Според 74% то е застрашено. Подобни са и резултатите в Словакия и Румъния, където на това мнение са съответно 70% и 68% от анкетираните.  

Повече от половината българи - 56%, смятат, че демокрацията е в опасност. 61% се страхуват да критикуват публично правителството.   „Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм. Но въпреки възхода на популизма и политическия климат духът на недоволство и готовност за промяна съществува", отбелязват авторите на анализа на "Отворено общество". В него се посочва изрично поредицата от протести срещу избора на новия главен прокурор в България.

Корупцията ни убива, споделя един от българските участници в анкетата, цитиран в анализа.  Българите са разделени по отношение на пазарната икономика. 39% са убедени, че тя носи негативи, а 36% я определят положително. Анкетираните българи, живели в България в края на социализма, не смятат, че падането на Берлинската стена е довело до съществени промени.

Според тях те са настъпили едва след падането на правителството на Жан Виденов след масови протести.  Правителствата и медиите не се ползват с доверието на обществото, сочат резултатите от анкетата. 68% от българите изразяват недоверие към информацията, идваща от медиите или от правителството. В тази категория преди българите са само словаците и румънците. Младите хора не вярват, че медиите ще могат да бъдат критични към правителствата в следващите 10 години. 

През юни национално проучване на "Отворено общество" установи, че подкрепата за демокрацията в България постепенно ерозира. 45%  са съгласни, че демо­крацията е най-добрата форма на управление за страната, но това е спад със 7% спрямо 2015 г.  Делът на несъгласните с това твърдение се покачва с 6% между 2015 и 2018 г. Всеки пети отговаря, че не може да пре­цени.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Почти като скръбна вест

Оставки без минавки и напред..., но всичко има и начало, и край

И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!

Виновен си, Борисов!

Наказание, ама не точно. Цената на това да бутнеш барбекюто и да се облажиш..., пак от държавата

Хващайте лопатите!


116247